Trabzonlu terziler, gurbetçilerin gelmesi ve yörede şenliklerin başlaması sebebiyle Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde giyilen, Çepni kültürünü yansıtan yöresel ‘’Ağasar elbiselerine’’ talebi karşılamakta zorlanıyor.
Günlük hayatta Şalpazarlı kadınlar tarafından giyilen, ancak daha çok halk oyunlarında kullanılan kıyafetleri andıran, kendine has tasarımı ve renkleriyle ilgi çeken ‘’Ağasar elbiseleri’’, aslına uygun şekilde Doğu Karadeniz’de sadece Şalpazarı’nda üretiliyor.
İlçedeki atölyesinde annesiyle birlikte Ağasar elbisesi diken Ali Yamaç (30), ‘’Ağasar elbisesi’’nin Oğuzların Çepni boyundan gelen bir kültürün devamı olduğunu söyledi. Yamaç, ‘’Kültürümüzü tanıtan, yaşatan bu elbiseleri tamamen el emeğimizle üretiyoruz’’ dedi. Doğu Karadeniz’de bu yöresel kıyafetleri aslına uygun şekilde diken tek atölyenin kendilerininki olduğunu ifade eden Yamaç, ‘’Kültürümüzü tam anlamıyla yaşatmak, Şalpazarı’nı tanıtmak amacıyla yıllardır gayret ediyoruz. Daha çok büyük annelerimizin giydiği bu elbiseler, son yıllarda genç kuşağın da gözdesi oldu’’ diye konuştu.
Yaz mevsiminin başlamasıyla ‘’Ağasar elbisesi’’ne talepte artış olduğunu belirten Yamaç, şöyle devam etti: "Baharın sonuyla Doğu Karadeniz’de şenlikler ve festivaller başlar. Eylül ayının sonlarına kadar devam eden bu etkinlikler, yöresel kıyafetlerde de büyük talep oluşturuyor. Şu anda tam kapasiteyle çalıştığımız halde, ilçemiz ile çevre il ve ilçelerden gelen taleplere yetişmekte zorlanıyoruz. Tamamen el emeğimizle yaptığımız, makine kullanmadığımız için güçlük çekiyoruz. Ama böyle yapmazsak aslına uygun elbiseleri ortaya çıkaramayız.’’ Yörenin yanı sıra büyük şehirlerdeki Karadeniz derneklerinin organizasyonları için de kendilerinden elbise talep edildiğini bildiren Ali Yamaç, ‘’Ayrıca Avrupa’dan da elbise isteyenler oluyor. Özellikle gurbetçilerin çok yaşadığı Almanya ve Hollanda’dan sipariş alıyoruz’’ dedi.
|