Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ‘’Kişi başına düşen yıllık 1.500 metreküp civarındaki su miktarı ile Orta Asya’ya benzer şekilde su azlığı yaşayan bir bölgede bulunan Türkiye, küresel ısınmanın potansiyel tesirleri bakımından risk grubu içinde yer almaktadır’’ dedi.
5. Dünya Su Formu, Kırgızistan Bölgesel Toplantısı başkent Bişkek’teki Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde başladı. Toplantının açılışında konuşan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:’’Dünyadaki bütün Türklerin özgür ve müreffeh şekilde küresel bir güç haline gelmesi için aramızdaki bağları ve dayanışmayı sağlamlaştırmak zorundayız. Bu dayanışma alanlarından biri de su kaynaklarıdır. Yüzyıllardır iki kıtayı bir araya getiren Orta Asya’da su; geçmişten bugüne, daima önemli bir konu olmuştur. Şiddetli rüzgarların mevcut nemi başka yerlere taşıdığı Orta Asya’da kuraklık ve su kıtlığı, geçmişte büyük göçlere yol açmıştır. Susuzluk sebebiyle ana yurtları Orta Asya’yı terk ederek Anadolu’ya doğru ilerleyen bazı Türk kavimlerinin bundan duyduğu üzüntü, destanlarda etkileyici bir dille anlatılmakta ve bugün dahi tazeliğini korumaktadır.’’
‘’Su, bugün dünyada öneminin daha fazla hissedilmeye başlandığı ve eksikliğinin nelere mal olabileceğinin daha iyi kavrandığı bir ihtiyaçtır’’ diyen Eroğlu, Orta Asya toplumlarının inançlarında insanları çeşitli felaketlerden koruyan bir güç olarak tasvir edilen suyun, gündelik hayatta da ikamesi olmayan eşsiz bir kaynak olduğunu vurguladı. Eroğlu, şöyle konuştu: ‘’Kişi başına düşen yıllık 1.500 metreküp civarındaki su miktarı ile Orta Asya’ya benzer şekilde su azlığı yaşayan bir bölgede bulunan Türkiye, küresel ısınmanın potansiyel tesirleri bakımından risk grubu içinde yer almaktadır.”
|