HARRAN Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümünce, Şanlıurfa Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde, mevsimlik tarım işçisi olarak çocuklarıyla birlikte tarlalarda derme çatma evlerde yaşayan aileler, sağlık taramasından geçiriliyor.
HRÜ Halk Sağlığı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Zeynep Şimşek, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Koruk ile İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, belediyenin gezici sağlık aracıyla Şanlıurfa-Viranşehir yolu üzerinde bulunan pamuk tarlalarına giderek, küçük yaştaki çocuklarıyla birlikte kalan aileleri sağlık taramasından geçirdi.Uygulama kapsamında ekipler, ailelere tarlalardaki derme çatma evlerinde çocukların ve ebeveynlerin aşılarını yapıyor, temiz su kullanmaları amacıyla klor tabletleri dağıtıyor ve annelere aşı takibi, çocuk bakımı, pratik sağlık tedbirleri konularında bilgi vermeye çalışıyor. Çalışmada, bebeklerin kilo ve boyları da ölçülerek, gelişimleri takip ediliyor. HRÜ Halk Sağlığı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Zeynep Şimşek, tarlada gazetecilere yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler ve İçişleri Bakanlığınca Türkiye’de 6 şehirde uygulanan ‘’Kadın ve Kız Çocuklarının Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı’’nın destekleyicilerinden Sabancı Vakfınca finanse edilecek hibe programına, geçen yıl bir proje sunduklarını belirtti.
‘’Mevsimlik Tarım İşçisi Kadınları ve Çocuklarının Gezici Sağlık Hizmeti Yoluyla Sağlık Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi’’ projesinin kabul edildiğini ve bunun ardından 5 ay süreyle şehir merkezinde tarım işçilerinin yoğun yaşadığı Hayati Harrani Mahallesi’nde 600 aileyi gezerek, temel sağlık hizmetlerini götürdüklerini anlatan Şimşek, söz konusu tarım işçilerinin yılın yaklaşık 7-8 ayını tarlalarda geçirdiklerini, dolayısıyla bu taramanın yeterli olmadığını düşündüklerini kaydetti.
Mahalle muhtarlarıyla yaptıkları toplantılarda da şehirde 120 bin tarım işçisinin yaşadığını tesbit ettiklerini, bunun sonucunda ailelere tarlada ulaşmayı planladıklarını ifade eden Zeynep Şimşek, projenin hedeflerinden birinin de tarım işçilerine tarlada ulaşarak, kentsel sağlık hizmetlerini ayaklarına götürmek olduğunu anlattı.
|