Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer, Aksaray’da yaşanan bulantı, kusma ve ishal ile seyreden salgın ile ilgili yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda etkenin norovirüs olduğunun tesbit edildiğini söyledi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji İnfeksiyon Ana Bilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Usluer yaptığı açıklamada, norovirüslerin insanlarda mide, bağırsak hastalığı yapan etkenler olduğunu belirterek, virüsün son derece bulaşıcı özellikte olduğunu, 100 tane virüs partikülünün bile hastalık oluşması için yettiğini kaydetti.
Hastalığın özellikle kişisel hijyen kurallarına uyulmadığı durumlarda direk kişiler arasında temas yoluyla ve enfekte partiküller aracılığıyla solunum yoluyla da bulaşabileceğini ifade eden Prof. Dr. Usluer, şöyle konuştu: ‘’Hastaların çıkartılarıyla (kusmuk ve dışkı) bulaşmış yüzeylere temas, norovirüsün salgın yapmasında rol oynamaktadır. Çevre koşullarına dayanıklı olan virüs, buzdolabında, dondurulmuş gıdalarda canlılığını sürdürebilmektedir. Hastalığın kuluçka süresi 12-48 saat arasında değişmektedir. Ani başlayan bulantı, kusma, kramp tarzında karın ağrısı, nadiren de sulu ve kan içermeyen ishal başlıca bulgulardır. Virüsü alan kişilerin yüzde 30’u hiçbir bulgu göstermeden hastalığı belirtisiz olarak geçirebilmekte, ancak bu kişiler de hastalığı bulaştırabilmektedir. Hastalık genellikle kendi kendini sınırlayarak, ek bir tedaviye gerek kalmadan 1-3 gün içinde iyileşmektedir. Ancak küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde bulgular ve sıvı kaybı daha ciddî olabilir.’’
Korunmada temiz su ve gıda kullanımının önemli olduğunu anlatan Prof. Dr. Usluer, ‘’Özellikle su kaynaklı salgınlarda damacana suyu kullanılması veya şebeke suyunun kaynatılarak kullanılması önerilmektedir. Klor içeren dezenfektanlar etkin olmakla birlikte, mutlaka yüksek konsantrasyonlarda kullanılmalıdır’’ dedi.
Prof. Dr. Usluer, ayrıca sebze ve meyve gibi çiğ tüketilen gıdaların çok iyi temizlendikten sonra tüketilmesinin önemli olduğunu anlatarak, şunları söyledi:
‘’Hasta kişiler başta olmak üzere herkesin kişisel temizlik kurallarına sıkı bir şekilde uyması gerekir. Özellikle ellerin su ve sabunla yıkanması çok önemlidir. Tuvalet temizliği sağlanmalı, hastaların çıkartılarının bulaştığı yüzeyler temizlenmelidir. Yüzey temizliğinde etkin konsantrasyon olmalıdır.’’
|