Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İSHALLERİN SEBEBİ NOROVİRÜS

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer, Aksaray’da yaşanan bulantı, kusma ve ishal ile seyreden salgın ile ilgili yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda etkenin norovirüs olduğunun tesbit edildiğini söyledi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji İnfeksiyon Ana Bilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Usluer yaptığı açıklamada, norovirüslerin insanlarda mide, bağırsak hastalığı yapan etkenler olduğunu belirterek, virüsün son derece bulaşıcı özellikte olduğunu, 100 tane virüs partikülünün bile hastalık oluşması için yettiğini kaydetti.

Hastalığın özellikle kişisel hijyen kurallarına uyulmadığı durumlarda direk kişiler arasında temas yoluyla ve enfekte partiküller aracılığıyla solunum yoluyla da bulaşabileceğini ifade eden Prof. Dr. Usluer, şöyle konuştu: ‘’Hastaların çıkartılarıyla (kusmuk ve dışkı) bulaşmış yüzeylere temas, norovirüsün salgın yapmasında rol oynamaktadır. Çevre koşullarına dayanıklı olan virüs, buzdolabında, dondurulmuş gıdalarda canlılığını sürdürebilmektedir. Hastalığın kuluçka süresi 12-48 saat arasında değişmektedir. Ani başlayan bulantı, kusma, kramp tarzında karın ağrısı, nadiren de sulu ve kan içermeyen ishal başlıca bulgulardır. Virüsü alan kişilerin yüzde 30’u hiçbir bulgu göstermeden hastalığı belirtisiz olarak geçirebilmekte, ancak bu kişiler de hastalığı bulaştırabilmektedir. Hastalık genellikle kendi kendini sınırlayarak, ek bir tedaviye gerek kalmadan 1-3 gün içinde iyileşmektedir. Ancak küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde bulgular ve sıvı kaybı daha ciddî olabilir.’’

Korunmada temiz su ve gıda kullanımının önemli olduğunu anlatan Prof. Dr. Usluer, ‘’Özellikle su kaynaklı salgınlarda damacana suyu kullanılması veya şebeke suyunun kaynatılarak kullanılması önerilmektedir. Klor içeren dezenfektanlar etkin olmakla birlikte, mutlaka yüksek konsantrasyonlarda kullanılmalıdır’’ dedi.

Prof. Dr. Usluer, ayrıca sebze ve meyve gibi çiğ tüketilen gıdaların çok iyi temizlendikten sonra tüketilmesinin önemli olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

‘’Hasta kişiler başta olmak üzere herkesin kişisel temizlik kurallarına sıkı bir şekilde uyması gerekir. Özellikle ellerin su ve sabunla yıkanması çok önemlidir. Tuvalet temizliği sağlanmalı, hastaların çıkartılarının bulaştığı yüzeyler temizlenmelidir. Yüzey temizliğinde etkin konsantrasyon olmalıdır.’’

/ Eskişehir

24.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Geleceğin teknolojisi Türkiye’den

  MAHKEME SÜRECİ DEVAM EDİYOR, DOĞRUSU OLACAKTIR

  TEDAŞ, okullardaki lambaları değiştirecek

  Facia yaşanmadan tedbir alın

  Çocuğun yeri ailesinin yanı

  Yargıtay darbecileri neden eleştirmiyor?

  Başörtüsü kararı Haziran’da

  Mazlum-Der suç duyurusunda bulundu

  Türkiye demokrasi sınavından geçiyor

  Büyükşehirlere sağlık kampusleri kurulacak

  İsrailli bakan tarihi hatırladı

  Van’daki çatışmada 2 asker yaralandı

  Talat ve Hristofyas bir araya geldi

  İSHALLERİN SEBEBİ NOROVİRÜS

  Tarım işçilerine tarlada sağlık taraması yapılıyor

  Minikler mezuniyet şöleninde buluştu

  Kaçak ocakta grizu patlaması

  Okul bahçesinde enginar üretimi

  Polatlı'nın iki yakası bir araya getiriliyor

  Çok sayıda tarihî eser ele geçirildi

  Sıcaklar psikolojiyi bozuyor

  Türk mutfağı ‘rakı-kebaptan’ ibaret değil

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır