Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Aile

Sıcaklar başladı, beslenmeye dikkat

Yaz aylarında kalp ve damar hastalarını hayvansal gıdaları yoğun tüketmemeleri ve bol bol meyve ve sebze yemeleri yönünde uyaran uzmanlar, Türkiye’de gerçekleşen bütün ölümlerin ilk sırasında, kalp ve damar hastalıkları yer aldığına dikkat çekiyor.

Uzmanlar, sigaranın etkisinin sıcak havalarla katlandığını belirtiyor.

Dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon kişinin kalp ve damar hastalıkları dolayısıyla vefat ettiğini belirten Özel Bahar Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ömer Kurt, Türkiye’de koroner kalp hastalıklarından ölüm oranının, bütün ölümler içinde yüzde 43 oranıyla ilk sırada yer aldığını kaydetti. Bu ölümlerin önemli bir bölümünün 41-58 yaş grubunda gerçekleştiğine değininen Kurt, Türkiye’de yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastası bulunduğu ve bu hastaların yılda 130 bininin öldüğünü dile getirdi.

Başhekim Ömer Kurt, şunlara dikkat çekti: “Özellikle yaz aylarında hayvansal gıdaların yoğun tüketimi, yemeklerin aşırı yağlı pişirilmesi, meyve ve sebze tüketiminin yeterli düzeyde olmaması, fiziksel aktivitelerin yetersizliği, yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık ve diyabet de kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini arttıran faktörlerin başında yeralıyor. Kalp ve damar hastalıklarının yol açtığı ölümlerin önemli bir bölümünün, sigaraya bağlı olduğunu unutmamamız lâzım. Sigara dumanının içerdiği karbonmonoksitin kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açtığı ve atardamarların iç duvarlarına zarar vererek kalp krizlerine neden olduğu bilinmektedir. Sigara sıcakların etkisiyle bunalan insan vücuduna iki kat olumsuz etki yapıyor. Kalp ve damar hastalıklarının oluşumunu önlemek için özellikle yaz aylarında sigaradan hem aktif hem pasif içici olarak uzak durun. Beslenmede doymuş yağ oranını azaltarak, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içeren yağların oranını arttırın. Besinler yoluyla alınan kolesterole dikkat edin ve posa içeren yiyecekler ile meyve-sebze tüketimini arttırın. Şeker ve tuzu alt düzeyde tüketin. Vücut ağırlığınızı kontrol altında tutarak, doğru besinlerle beslenmeye özen gösterin. Stresi azaltın, alkolden ve oksijensiz ortamlardan uzak durun. Spor veya haftada 3- 4 kez yarımşar saat yürüyüş yapın.”

/ Bursa

21.05.2008


Güneş çarpması ölüme kadar götürebiliyor

Havalarin giderek ısınması güneş çarpma riskini de beraberinde getirdi. Uzmanlar, güneş çarpmasının ciddiye alınması gerektiğini belirterek, hayatî tehlike oluşturacak tablolara kadar götürebileceği konusunda uyarıyor.

Dahiliye uzmanı Dr. Hüsnü Yeşilot, havaların ısınmasının güneş çarpma riskini ciddî şekilde artırdığını söyledi. Yeşilot, güneş çarpmasının en önemli belirtileri arasında yüksek ateş, aşırı terlemeyle birlikte kusma ve sinir sisteminde meydana gelen bozukluklar olduğunu ifade etti. Bu ana belirtiler yanında başağrısı, uyumsuzluk, yürümede zorluk, sersemlik, şuur kaybı gibi tabloların da ortaya çıkabileceğini dile getiren Yeşilot, “Güneş çarpması çok önemli bir sağlık sorunu. Aşırı ve su ve tuz kaybı oluşturuyor. Ciddiye alınması gerekiyor. İleri güneş çarpmalarına zamanında müdahale edilmezse, hayatî tehlike oluşturur, ölümle bile sonuçlanabilir. Vücutta kalıcı hasarlara da sebep olan güneş çarpması vak'asında mutlaka hekimden yardım alınmalıdır” dedi.

Güneş çarpmasına maruz kalan vak'a durumunda hayat kurtaran bir kaç acil müdahale yapılabileceğini anlatan Yeşilot, şu uyarılarda bulundu: “Hasta derhal gölge bir yere alınarak hastaneye götürülmesi için ambulans çağrılmalıdır. İçebiliyorsa su verilmelidir. Ambulans gelene kadar vücudunu sıkan giysiler çıkarılmalı, kafası aşırı soğuk olmayan su ile yıkanmalıdır. Ayrıca vücut ısısını düşürmek için ıslak bir çarşafla vücudu sarılmalıdır. Bu basit ama önemli tedbirler hasta, hastaneye ulaşıncaya kadar yapılacak en önemli müdahaledir.”

Güneş çarpmasından korunmanın mümkün olduğunu vurgulayan Yeşilot, güneş ışınlarının yeryüzüne dik vurduğu zaman dilimi olan saat 11.00 ile 16.00 arasında mümkün olduğu kadar güneşte kalınmamasını önerdi. Ayrıca teri çeken ve serin tutan ince ve pamuklu giysilerin tercih edilebileceğini belirten Yeşilot, aşırı yağlı ve hamur içeren gıdalardan uzak durularak sağlıklı beslenilmesini tavsiye etti. Yeşilot, güneş çarpmasına karşı daha hassas olan yaşlı ve çocukların daha dikkatli korunması gerektiğini sözlerine ekledi.

/ Sakarya

21.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf