Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

FAİZE HER HAFTA 1 MİLYAR YTL ÖDÜYORUZ

86 milyar YTL dış borca karşılık 266.6 milyar YTL iç borç yükü yatırımları engelliyor. Borç stoku içerisinde özel sektörün payı 158 milyar dolar. Her hafta ortalama 1 milyar YTL borç faizi ödüyoruz. 1980'den bu yana sıcak paraya ödenen faiz 400 milyar doları geçti.

Türkiye 353 milyar YTL ile borç stokuyla ekonomide riskli bir trend çiziyor. Kurdaki yükselişler, carî açık, büyüme riski ve enflasyon konusundaki endişeler borç stokunu olumsuz etkiliyor.

Borç stokuna Mart ayında 4.5 milyar YTL daha eklendi. Son çeyrekte ise borç 19.4 milyar YTL yükseldi. 86 milyar YTL dış borca karşılık 266.6 milyar YTL iç borç yükü birçok yatırımı engelliyor. 8.9 milyar YTL’si IMF olmak üzere uluslar arası kredi kuruluşlarına 22.2 milyar YTL borç bulunuyor. Borç stoku içerisinde özel sektörün payı 158 milyar dolar. Türkiye her hafta ortalama 1 milyar YTL borç faizi ödüyor. 1980 yılından bu yana gelen sıcak paraya ülkenin ödediği faiz 400 milyar doları geçti.

AS Haber Ajansı’nın (asha) derlediği bilgilere göre, borç stokunda kamunun payı giderek azalırken özel sektörün borçlanma hızı giderek artıyor. Konuya Uluslar arası Para Fonu (IMF) da dikkat çekti. Türkiye’nin özel sektör borçları açısından Orta ve Doğu Avrupa’daki diğer ülkelere göre daha fazla riskle karşı karşıya olduğunu ve temkinli olması gerektiği bildirildi. Açıklamayı IMF’nin Avrupa Departmanı Direktör Yardımcısı Ajai Chopra Viyana’da yaptı. Chopra, “Enflasyon baskıları, Avrupa’daki birçok gelişmekte olan piyasada kesinlikle önemli kaygı nedeni. Türkiye başta olmak üzere bu ülkelerin birçoğu için standart makroekonomik kırılganlık göstergeleri, örneğin cari açığın boyutu, alarm veriyor” dedi.

“YTL’NİN DEĞERİ İLK ÇEYREK

BİLANÇOLARLA ÖLÇÜLECEK”

Raymond James YTL’nin değeri konusunda Türk banka ve şirketlerinin ilk çeyrekte açıklayacağı bilançoların bir ölçü olacağını bildirdi. İMKB’de işlem göre büyük sermayeli 27 banka ve şirketin ilk çeyrek performanslarına ilişkin tahminde bulunan Raymond James, YTL’deki dalgalanmaların ve euro-dolar paritesinin şirketlerin karlılıklarında belirleyici olduğunu öngördü ve şirketlerin ortalama yüzde 5’lik bir değer kaybına uğrayacağı, bankaların ise ilk çeyreği yüzde 3 oranında karla kapatacağı tahmininde bulundu.

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ise Sosyal Güvenlik Reformu’nun yasalaşmasının ardından IMF İcra Direktörleri Kurulunun Mayıs ayında toplanarak Türkiye’nin kredisini onaylayacağını umduğunu söyledi. İcra toplantısının ardından hükümetin ihtiyati stand-by konusunda nihai kararı vereceğini kaydetti.

“YIL SONU ENFLASYONU

YÜZDE 8'DEN AŞAĞI OLMAZ”

Merkez Bankası’nın beklenti anketinde yıl sonu enflasyon yüzde 8.44 olarak belirlendi. Bundan önceki beklenti anketinde enflasyon 8.03 seviyesindeydi. Merkez Bankası Türkiye’deki tüketimle faiz arasındaki ilişkiyi iyi hesap etti ki faizleri tutmada biraz muhafazakâr kaldı. Ancak son beklenti anketiyle gelecek toplantı için faiz artırım sinyali veriyor. Dışarıdaki gelişmelere göre faiz oranları belirlenecek. Merkez Bankası yılın ikinci yarısı gelmeden enflasyon oranlarını kesinlikle revize edecek ve bu rakamı da 8 - 10 olarak açıklayacak.

/ İSTANBUL

24.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türk işçisi az çalışmıyor

  FAİZE HER HAFTA 1 MİLYAR YTL ÖDÜYORUZ

  Kıtlığa karşı bereket projesi

  MKEK’den yeni robot silah

  Dolar yükseldi, altın fiyatları düştü

  IMF ile ‘gözden geçirme’ye devam

  ATV-Sabah, Turkuvaz'ın oldu

  Petrol fiyatları, yeni bir rekor kırdı


 Son Dakika Haberleri