CHP, Vakıflar Kanunu’nun 9 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
CHP, 5737 sayılı Vakıflar kanunu’nun 9 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, başvuru dilekçesini Anayasa Mahkemesi’ne verdikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Davayı CHP Grubu adına açtıklarını söyleyen Okay, yasanın 5, 6, 11, 12, 14, 25, 26, 41 ve 68. maddelerinin iptalini istediklerini kaydetti. Yasanın, Lozan Antlaşması’na, Cumhuriyet’in temel niteliklerine ve Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri süren Okay, özellikle vakıfların şube ve temsilcilikler açması, vakıflara bağış ve yardım yapılabilmesi ve vakıf kurucularının iradesinin ortadan kaldırılmasının, Anayasa’nın ilgili maddelerine aykırı olduğunu savundu. Okay, şöyle konuştu:
‘’Türkiye’de bu yasa ile birlikte vakıflar, sosyal ve siyasal bir yapılaşmaya dönüştürüldü, sınırsız ve denetimsiz bir hale getirildi ve özellikle yabancı malî kaynaklara açık ve siyaseti denetim altına alabilecek bir yapılaşma oluşturuldu. Bütün bunlara baktığımızda cemaat vakıflarının eski yönetim biçimi olan Osmanlı yönetim biçimine dönüştürüldü. Oysa Cumhuriyet’in yeni yapılaşmasında böylesine bir vakıf anlayışına yer verilmemesi gerekiyordu.’’
CHP’nin Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürdüğü maddeler, ‘’vakıfların kuruluşu, yönetim ve temsil şekli, idari para cezaları, vakıfların mal edinmesi, amaç ve işlev değişikliği, uluslararası faaliyet, iktisadi işletme ve şirket kurma, vakıf meclisinin oluşumu ve genel müdür’’ başlıklarını taşıyor.
|