ANTALYA'NIN şehrinin tarihî ve tabiî güzelliklerini görmeye gelen turistlere bot turu sonrası Külliye Camii’ni gezdiren rehberler, İslâmiyetle ilgili 55 dakika anlatımlı ve uygulamalı bilgilendirme yapıyor.
Kokartlı profesyonel turist rehberleri, turistlerle birlikte camiye girmeden önce şadırvanda Müslümanların namaz öncesi abdest alışını uygulamalı bir şekilde anlatıyor. Cami içinde ibadetle ilgili uygulamalı anlatımları, turistlerin daha dikkatlice ve can kulağıyla dinlediğini belirten Thistle Travel Turizm Seyahat Acentesi Rusça Turist Rehberi Murat Teğmen, turistlere mabet içinde A’dan Z’ye abdest alınışından namaz bitimine kadar hepsini uygulamalı gösterdiğini söyledi. Murat Teğmen, uygulamalı namaz kılınışını göstermeden önce bazı turistlerin kendisi ile birlikte abdest aldığını söyledi.
Namaz kılınışında İslâm dininin genel akideleriyle ilgili turistlere yanlış bilgi vermemek için İslâm âlimi Ömer Nasuhi Bilmen’in Büyük İslâm İlmihali kitabını 3 defa baştan sona okuduğunu ifade eden Teğmen, anlatım sonrası turistler inandıkları din ile İslâmiyet’teki ibadet, emir ve yasaklarda karşılaştırma yaptığını söyledi. Teğmen, “Ziyaret ettiğimiz camilerde din görevlisi varsa namazın kılınışını hocalarımıza yaptırıyoruz. Yoksa turist rehberleri yaptırıyor. Genelde Avrupalı ve Rus turistler bir konu anlatımında bol soru sorar. Anlatılanlarla ilgili kafasında soru işareti kalsın istemez. Uygulamalı namaz kılınışı ile turistler, Müslümanların ibadetlerini kimseden yardım almadan yapabildiğini görüyor. Turistler en çok imamlarda Hristiyan papazlar gibi camide günah çıkarıyor mu? sorusunu soruyor. Hayatında ilk defa Müslümanların mabedine giren turistlerin bazıları çıkışta, İslâm dini hakkında yanlış bilgiye sahibim diye itirafta bulunuyor” diye konuştu.
Ben Tur Turizm Firması Turist Rehberi Ali Kenan Gündüz de, yabancı konuklara İslâm dini ile ilgili genel bir bilgi verdiklerini söyledi. Camiye gelen turistlerin Müslümanların mabedine saygılarından ötü girişte şadırvanda ayaklarını yıkadığını ifade eden Ali Kenan Gündüz, cami içinde İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, Felemenkçe ve Fransızca Kur’ân ile yabancı dillerde İslâmiyet’i anlatan kitapların bulunmasının işlerini kolaylaştırdığını söyledi.
Hayatında ilk defa eşi ile birlikte bir camiye girdiğini ifade eden Litvanyalı sınıf öğretmeni Marija Buhalter, İslâm dini ile ilgili genel bilgi sahibi olmak için Rusça Kur’ân aldığını söyledi. Camiye girmeden önce abdest alımını temizlik açısından ilginç bulduğunu belirten Marija Buhalter, mabede girişlerinin Paskalya Bayramı gününe denk gelmesinin kendisi için güzel bir anı olduğunu ifade etti.
|