Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Sallan Gül, Türkiye’de her 4 kadından birinin fiziksel şiddete maruz kaldığını bildirdi.
Prof. Dr. Songül Sallan Gül, Türkiye’de cinsiyetler arasındaki eşitsizliğin en fazla görüldüğü alanların siyaset, eğitim ve iş gücü piyasası olduğunu belirtti. Kadınların aile içi fiziksel şiddete maruz kaldıklarını ve istihdam imkânlarından yeterince yararlanamadıklarını vurgulayan Prof. Dr. Sallan Gül, ‘’Türkiye’de kadına yönelik şiddet ciddî bir sorun. Kadınların yüzde 97’si aile içinde fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kalıyor’’ dedi.
Prof. Dr. Sallan Gül, şunları kaydetti: ‘’Türkiye’de her 4 kadından biri fiziksel şiddete uğruyor. Şiddete uğrayan kadınların yüzde 75’i eşi tarafından şiddete maruz bırakılıyor. Tecavüze uğrayanların yüzde 50’si 18 yaş altında; bunlardan yüzde 10’u erkek çocuk, geri kalanı kız çocuğu. Acil yardım hattını arayan kadınlardan yüzde 57’si fiziksel şiddete, yüzde 46,9’u cinsel şiddete, yüzde 14,6’sı enseste ve yüzde 8,6’sı tecavüze maruz kalmıştır. Yapılan bir araştırmaya göre, şiddet sonucu ölen 40 kadından 34’ü evde ölmüş, 20’si asılmış ya da zehirlenmiş.’’
Şiddete uğrayan kadınlardan ancak yüzde 41’inin durumunun adlî mercilere ulaştığını bildiren Sallan Gül, şikâyetlerin de sadece yüzde 43’ünün işleme konulabildiğini; başvuran kadınların yüzde 57’sinin ise bir şekilde ikna edilerek eşleriyle barıştırıldığını ifade etti.
ŞİDDET PSİKOLOJİK SORUNA YOL AÇIYOR
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Hamamcı ise, kadının uğradığı her türlü şiddetin, onun hayata bakış açısını olumsuz yönde etkilediğini ve pek çok psikolojik soruna yol açtığını söyledi. Hamamcı, aile içi şiddetin özellikle sosyal ve ekonomik yönden geri kalmış ve erkek egemenliğinin ağırlıklı olduğu ailelerde, aile içinde yaşanan sorunların artmasıyla ortaya çıktığını belirtti.
Sosyal, ekonomik durum, yaş ya da eğitim seviyesi ayrımı yapılmaksızın pek çok kadının sadece fiziksel değil psikolojik açıdan da aile içi şiddete uğradığını bildiren Hamamcı, ‘’Fiziksel şiddetin yanı sıra kadınlarımız aile içinde eşinden ya da yakın çevresinden baskı, özgürlüğünün kısıtlanması, sözel tehdit, cinsel istismar gibi şiddetin birçok türüyle karşı karşıya kalıyor. Şiddete uğrayan kadın öfkeli ve gergin oluyor, evde çocuğuna şiddet uyguluyor’’ diye konuştu.
Hamamcı, ekonomik yönden eşine bağımlı olan kadınların, şiddete maruz kaldıklarında, ‘’eşim bir gün değişir’’ diye beklediğini, bazen de şiddete maruz kalmaktan kendini sorumlu tuttuğunu belirtti.
Şiddetin önlenmesinde eğitimin önemli olduğunu vurgulayan Hamamcı, bu konuda önleyici çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
|