İtalya Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Umberto Ranieri, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin, İslâm dünyası ile Batı arasındaki ilişkiler açısından da büyük önem taşıdığını söyledi. Ankara’nın tam üyeliğinin İslâm ile evrensel hakların birbirleriyle bağdaştığını göstereceğini de belirten Ranieri, İslâmın demokrasiyle bağdaşmaz bir din gibi algılanmasının doğru olmadığına da dikkat çekti.
Ranieri, İtalya’nın güneyinde Calabria Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde akademik yılın açılışı vesilesiyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye, İslâm ve demokrasi konularına değindi. Ranieri, “Türkiye’nin AB’ye yakınlaşması, Batı ve İslâm arasında dengeli bir ilişki için hayatî bir önem taşıyor. Bu, laik bir ilişkinin tesis edilmesini, reformcuların siyaset ile din arasında net bir ayrım yapmasını sağlayacaktır” dedi.
Ankara’nın tam üyeliğinin İslâm ile evrensel hakların birbirleriyle bağdaştığını göstereceğini de belirten Ranieri, İslâm’ın demokrasiyle bağdaşmaz bir din gibi algılanmasının doğru olmadığına da dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Demokrasiyle bağdaşmaz olan, bir din olarak İslâm değildir. Bağdaşmazlık, dinin aşırı ve fanatik yorumlarla siyasete alet edilmesinden kaynaklanmaktadır. Bizim temennimiz, ‘Batılılaştırılmış’ bir İslâm oluşturmak değil. Bu büyük tek tanrıcı dinin siyasal olmayan, zengin ve deruni dinsel boyutunun korunmasıdır”.
Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Ranieri, Türkiye’nin AB’ye kabul edilmemesinin, İslâm dünyasında yanlış algılamalara yol açabileceğine de işaret ederek, “AB ile Türkiye arasındaki ilişkinin zayıflaması vahim bir hata olur. Böyle bir durum, ülkeler arasında siyasî boyutta kalması gereken bir ilişkinin, yüklenebilecek dinsel anlamlarla çarpıtılmasını da beraberinde getirebilir” diye konuştu.
|