Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak, “Türkiye’de çok şey yapılıyor ama şunu kabul etmemiz gerekiyor; yapı stoğumuz çok güvenli değil, kaçak yapılaşma var, depreme dayanıksız yapı sayımız fazla. Bu konuda çok fazla şey yapmamız gerekiyor ve çok çabuk yapmamız gerekiyor” dedi.
Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Avrupa Doğal Afetler Eğitim Merkezi (AFEM) ile Keçiören Belediyesi işbirliğiyle, belediye çalışanlarına yönelik afet eğitimi programı düzenlendi. Programın açılışında konuşan Bakan Özak, Türkiye’nin bir afet ülkesi olduğuna ve başta deprem olmak üzere heyelan, toprak kayması, sel gibi afetlere maruz kaldığına dikkati çekti. “Ülke nüfusunun yüzde 75’i, büyük sanayi tesislerinin yüzde 75’i ve nüfusu 1 milyonunun üzerindeki 11 büyük şehrin bulunduğu bölgelerde deprem olma riski çok fazla, bu son derece önemli bir rakam” diyen Özak, 1999 yılındaki depremlerden sonra konunun öneminin daha da iyi kavrandığını kaydetti.
Özak, “Türkiye’de çok şey yapılıyor ama şunu kabul etmemiz gerekiyor yapı stokumuz çok güvenli değil, kaçak yapılaşma var, depreme dayanıksız yapı sayımız fazla. Bu konuda çok fazla şey yapmamız gerekiyor ve çok çabuk yapmamız gerekiyor”dedi.
Zihniyet değişikliğini sağlamak gerektiğini, bunun zaman alabileceğini ancak, kararlılıkla üzerine gitmenin şart olduğunu belirten Özak, Bala’da meydana gelen depremi örnek göstererek, 2005’teki uyarıların dikkate alınması ve belirtilen yerlerin boşaltılması sayesinde son depremde “kimsenin burnunun kanamadığını” anlattı.
|