Başörtüsü yasağı, NTV’de Can Dündar’ın sunduğu “Neden” programında tartışıldı. Gazeteci Gülay Göktürk, başörtüsünün kamuda da serbest olması gerektiğini kaydederek, “Kamu görevi verenlerin de istedikleri kıyafeti giymelerinin laikliği zedelemeyeceğini düşünüyorum” dedi. Göktürk, başörtüsünün Mecliste de serbest olması gerektiğini ifade ederek, “Türkiye’de kadın 1935’te seçilme hakkı kazandı, ama kadınların yüzde 65’inin seçilme hakkı yok bugün” diye konuştu.
Türkiye’de liberal görüşü savunan isimler katıldıkları bir programda başörtüsünün heryerde serbest olması gerektiğini ve bunun laikliği zedelemeyeceğini ifade ettiler. Can Dündar’ın sunduğu Neden programında AKP ve başörtüsü düzenlemesi tartışıldı. Gazeteci Gülay Göktürk, başörtüsünün kamuda da serbest olmasının laikliği zedelemeyeceğini ifade etti. Göktürk’e eski AKP milletvekili Nevzat Yalçıntaş da Rus parlamentosunda başörtülü kadın örneğini göstererek destek verdi. İnsanların her yerde giyim özgürlüğünü savunduğunu dile getiren Gülay Göktürk, “Savunuyorum. Bunun insanlara verilmiş hak olduğunu savunuyorum. Kamu görevi verenlerin de istedikleri kıyafet giymelerinin laikliği zedelemeyeceğini düşünüyorum” dedi. Başörtüsü düzenlemesini savunan Gülay Göktürk, başörtüsünün kamuda hatta Meclis’te de serbest olması gerektiğini söyledi.
Göktürk’e destek veren eski AKP milletvekili Nevzat Yalçıntaş da Rusya’daki başörtülü milletvekili örneğini gösterdi. Nevzat Yalçıntaş, “Kapalı örtülü bir kadın... Kafkasya’dan... Müslüman bir kadın... Duma’da Kafkasya bölgesini temsil etti. Kadın hangi partidendi biliyor musunuz? Komunist Parti’dendi” diye konuştu.
AKP umut vermiyor
Liberal isimlerden Mehmet Altan ise AKP’nin reformlar konusunda umut vermediğini ifade etti.
Altan “22 Temmuz’dan bu yana Ergenekon hariç bu anlamda ciddi umut veren bir hal göremiyorum” görüşünü dile getirdi. Hürriyet Gazetesi yazarı Cüneyt Ülsever de iktidar partisinin Milli Görüş etkisinde olduğunu savundu. Ülsever şöyle konuştu: “Yerel seçim dönemlerinde AKP’nin kendi tabanıyla ittifak içinde olma mecburiyeti vardır. Burada bir pazarlık var. Bu pazarlığa göre, belediye seçimlerinde meclis üyesi olmanın kriterlerini Milli Görüş belirleyecek ama buna karşılık da yüzde 52 ile 55 arasında bir tahminde bulunuyorum.”
Düzenlemeye karşı çıkan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Şükran Soner ise başörtüsünün siyasal simge olarak algılanmasının kötü sonuçlar doğurma ihtimalini ileri sürdü. Soner, “Siyasal simge olunca kan çıkıyor. Siyasal simgenin kan çıkmamasının tek ölçüsü o siyasal simgenin toplumun genelinde kabul görmesidir” dedi.
|