Sanayiden kaynaklı atık suların yüzde 66’sına hiçbir arıtma işlemi uygulanmayan Türkiye’de önemli akarsuların büyük kısmının ‘’Kirli’’ ve ‘’Çok kirlenmiş’’ olarak nitelendirildiği bildirildi.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odasından alınan bilgiye göre, 31 Aralık 2004 tarihli Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde yüksek kaliteli su 1. sınıf, az kirlenmiş su 2. sınıf, kirli su 3. sınıf, çok kirlenmiş su ise 4. sınıf olarak yer alıyor.
DSİ tarafından havza bazında yürütülen kirlilik gözlem ve tespit araştırmalarının sonuçlarının da bu kalite sınıflaması göz önüne alındığında, pek iç açıcı bir görünüm sergilemediği kaydedildi.
Buna göre, Türkiye’nin sulanabilir nitelikteki topraklarının yüzde 45’inin bulunduğu İç Anadolu Bölgesi’nin en önemli akarsuyu olan ve Karadeniz’e dökülen Kızılırmak’ın Sivas’ın Hafik ilçesinden sonraki coğrafyada sulama suyu olarak bile kullanılamadığı iddia edildi.
Çevre Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Burçak Karaman Uysal, akarsuların kendi tabiî döngüsü içinde tolere edebileceği düzeyde kirlilik sınır değerleri aşıldığında suda aşırı kirlenme başladığını belirtti.
Belediyelerin yüzde 69’unda kanalizasyon şebekesi bulunmasına rağmen sadece yüzde 10’una atık su arıtma tesisi hizmeti verildiğine işaret eden Uysal, aktif durumdaki 107 organize sanayi bölgesinden ise sadece 33’ünde arıtma tesisi bulunduğuna dikkati çekti.
|