TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesinin oylamasında, 401 kabul, 110 ret oy çıktı. Teklifin 1. maddesiyle ilgili yapılan gizli oylamaya, 514 milletvekili katıldı.
Oylamada, 401 kabul, 110 ret, 1 çekimser ve 2 oy boş çıktı. Teklifin 2. maddesine 404 kabul, 99 ret oyu çıktı. Teklifin 2. maddesiyle ilgili yapılan gizli oylamaya, 505 milletvekili katıldı. Oylamada, 404 kabul, 99 ret, 1 çekimser ve 1 oy boş çıktı. Teklifin 3. maddesine 404 kabul, 92 ret oyu çıktı. Anayasa değişikliği teklifinin birinci turunda, teklifin yürürlük maddesi olan 3. maddesiyle ilgili yapılan gizli oylamaya, 498 milletvekili katıldı. Oylamada, 404 kabul, 92 ret, 2 çekimser oy çıktı.
Teklifle, Anayasa’nın, "Kanun önünde eşitlik’’ başlıklı 10. maddesinin son fıkrasına, "... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında’’ ibaresi ekleniyor. Bu değişiklikle madde, "Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır’’ haline geliyor.
Anayasanın "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi’’ başlıklı 42. maddesine ise "Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir’’ şeklinde yeni bir fıkra ekleniyor. Teklifin ikinci tur oylaması, 9 Şubat Cumartesi günü yapılacak. TBMM Başkanı Nevzat Pakdil, 13 saat süren birinci tur görüşmeleri ve oylamalarının tamamlanmasının ardından, birleşimi kapattı.
Teklif için TBMM Anayasa Komisyonunda 11 saatlik mesai yapan milletvekilleri, Genel Kurulda da 13 saat boyunca çalıştı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis çalışmalarını sonuna kadar izledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bahçeli, teklifin bütün oylamalarına katılırken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, teklifin maddelerine geçilmesinden sonra Genel Kuruldan ayrıldı. AKP’nin, teklifin maddeleri üzerinde grup ve şahıslar adına bütün konuşmalarını kadın milletvekilleri yaptı. AKP ile CHP’li milletvekilleri arasında "Samimiyet’’ tartışması yaşandı. Genel Kurula izleyici alınmazken, görüşmeleri çok sayıda televizyon kanalı canlı olarak verdi.
KIZLAR EVE Mİ, OKULA MI GİDECEK?
AKP İstanbul Milletvekili Alev Dedegil, partisinin görüşlerini açıklarken, bir yandan "Haydi kızlar okula’’ kampanyaları düzenlerken, diğer yandan "Haydi kızlar evlerinize’’ demek çelişkisinden kendilerini kurtarmaları gerektiğini belirtti. Dedegil, "Muğlak endişelerin belirleyeceği bir gelecek adına, bugünü feda etmemeliyiz’’ dedi.
AKP Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Türkiye için, kabuk bağlayan ön yargılardan kurtulmanın gerekli olduğunu vurgulayarak, "Fehim üretmeden, niyet okumadan, problemlerimizi hukukun içinde, iyi niyetle çözelim. Milletimizin ihtiyaçlarına cevap bulalım’’ dedi.
AKP İstanbul Milletvekili Özlem Piltanoğlu Türköne, "Cumhuriyetin temel değerlerine dün nasıl sahip çıktıysak, bugün nasıl sahip çıkıyorsak, yarın da aynı şekilde sahip çıkmaya devam edeceğiz’’ dedi.
MHP: LAİKLİKTEN TAVİZ VERMEYİZ
MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal, laik-dindar, ilerici-gerici kamplaşmalarının, ülkede nelere mal olduğunu gördüklerini belirterek,"Başı açık olan da kapalı olan da bizim kızlarımız değil mi?’’ diye sordu. MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, başörtüsü sorununu, "Laikler-antilaikler’’ kamplaşmasına çevirmek isteyenlerin, ülkeye ve vatandaşlara büyük kötülük yapacağını söyledi.
|