Sayısız endemik bitkiye sahip Türkiye'deki doğal örtünün, yurt dışından getirilen ve casus olarak nitelendirilen yabancı bitkiler nedeniyle tehlikeye girdiği bildirildi.
Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Atabay Düzenli, yaptığı açıklamada, yerli bitkilerin bulundukları ekosistem ve coğrafyanın önemli temsilcileri olduğunu söyledi.
Bu tür bitkilerin bulundukları ortamda kendisi ve diğer canlıların en uygun şekilde yaşaması için üstüne düşen görevi yaptığını ifade eden Düzenli, Türkiye'nin yerli bitkilerin çokluğu açısından etrafındaki ülkelerle kıyaslanamayacak kadar zengin olduğunu kaydetti. Düzenli, Türkiye'de tür, alttür ve varyete olmak üzere 12 bin 6 çeşit bitki bulunduğunu belirterek, bunlardan 88'inin yabancı ve 153'ünün de kültür bitkisi olduğunu anlattı.
Yabancı bitkilerden sıtma ağacı, katil yosun, çakal otu, su ayrığı, adi yalancı darı ve Hint inciri/Frenk inciri gibi türlerin yerli flora için tehlike arz ettiğini ifade eden Düzenli, şunları kaydetti:
"Sıtma ağacı sulak alanları kurutmaktadır. Böylece de sulak alanlardaki doğal bitkilerin azalmasına ya da yok olmasına sebep olur. Kızıldeniz üzerinden Süveyş Kanalı ile Doğu Akdeniz'de İsrail, Lübnan ve Suriye kıyılarından Türkiye'nin Doğu Akdeniz kıyılarına ulaştığı tahmin edilen katil yosun ise denizlerdeki pek çok canlıyı ekolojik olarak etkilemekte ve yaşam alanlarını tehlikeye sokmaktadır. Çoğalma ve ölüm anlarında da toksin madde salgılamaktadır."
|