Doğu Anadolu Bölgesi'nde, kış aylarının toprakta görülen uzun süreli donma, topraktaki mikro organizma aktivitesinin devamlılığı ve bitki köklerine olumlu etkisiyle dikkat çekiyor.
Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Canbolat, Doğu Anadolu Bölgesi'nde sıcaklığın kışın eksi 25-30 dereceye kadar düşmesi sonrasında, toprakta meydana gelen don olaylarının, toprağa ve bitkilere olan etkisini değerlendirdi.
Suyun donması sırasında çevreye ısı verildiğini, buharlaşma sırasında ise çevreden ısı alındığını belirten Canbolat, donmanın bitki ve toprağa faydalar sağladığını dile getirdi.
BİTKİLERE ETKİ
Prof. Dr. Canbolat, donmanın bitkilere etki ettiğini belirterek, ''Toprak yüzeyindeki donma, toprakta mevcut bitki köklerinin soğuktan korunmasını yani donun olumsuz etkisinden korunmayı sağlar'' diye konuştu.
Canbolat, buzun oluşması sırasında açığa çıkan ısının, toprağın alt kısımlarında bulunan suyun donmasını önlediğini ve bu durumun bitkilerin gelişimine katkı sağladığını ifade etti.
TOPRAK VERİMLİLİĞİ
Canbolat, ''Toprak yüzeyindeki donma, verimliliğe dolaylı olarak olumlu etki eder'' dedi. Verimlilikte, topraktaki besin maddelerinin miktarının önemli olduğunu ancak mikro organizmaların da verimlilikte etkili olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizen Canbolat, ''Toprağın alt katmanlara kadar donmaması, o topraktaki verimliliğe gelebilecek zararı önler'' diye konuştu.
|