Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Verem öksürmeyle başlıyor

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Fişekçi Evyapan, halk arasında verem veya ince hastalık olarak da bilinen tüberkülozun, öksürme ve gülmeyle etrafta bulunan kişilere bulaştığını söyledi.

Tüberküloz mikrobunu alan herkesin hastalığa yakalanmadığını belirten Prof. Dr. Evyapan, "Bununla birlikte vücudunda bu canlı basilleri bulunduran kişiler, ömür boyu hastalığa yakalanma tehlikesi taşır. Vücut direncinin düştüğü durumlarda, meselâ şeker hastalığı, böbrek yetersizliği veya çeşitli ilâçların kullanıldığı şartlarda verem mikrobu, uykusundan uyanarak hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur." dedi.

Evyapan, hastalık geçiren kişilerde vücutta uyur halde kalan verem mikrobunun, özellikle ilk hastalıktan itibaren beş yıl içinde yeniden uyanması riskinin daha fazla olduğunu kaydetti. Tüberküloz mikrobunun hemen her organda görüldüğünü vurgulayan Evyapan, "Oksijenli ortamları sevdiği için daha kolay çoğalır. Akciğer tüberkülozu daha sık görülür. Ayrıca çevreye bulaşması açısından da en riskli olanı akciğer tüberkülozudur. Bunun dışında lenf bezleri (sıraca), akciğer zarı, böbrek, üreme sistemi ve çok tehlikeli sonuçlara yol açabilen beyin zarı ve beyin tüberkülozu önemli hastalıklardır." şeklinde konuştu.

Tüberkülozun anjin ve idrar yolu iltihabı gibi antibiyotiklerle tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirten Fatma Fişekçi Evyapan, şunları söyledi: "Çok sayıda antibiyotik 6 veya 12 ay kullanılarak tedavi yapılır. Tüberküloz aşısı, hastalığın ve enfeksiyonun sık görüldüğü ülkelerde doğumdan itibaren uygulanmaktadır. Hastalığı tamamen önlemese bile ağır ve tehlikeli bir biçimde hastalanmayı engeller. Bunun dışında canlı mikroplarla kısa süre önce karşılaştığı bilinen ve hastalığa yakalanma ihtimali yüksek olanlarda, özellikle de çocuklarda koruyucu ilaçlarla vücutta kalabilecek canlı mikrop sayısı azaltılmaya çalışılır. Benzer uygulama, bağışıklık sisteminin baskı altına alındığı şartlarda da yapılmaktadır."

/ DENİZLİ

05.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gül: Devlet çetelere müsaade etmez

  STK'lar saldırıyı kınadı

  Diyarbakır'dan sonra hedef, Van mı?

  Erdoğan, Diyarbakır'a gidiyor

  Başsavcı: 4 kişi gözaltında

  Yaralılardan 5'inin durumu ağır

  DP, genel başkanını seçiyor

  Türkiye, kara teslim

  Ankara'da hafif şiddetli deprem

  Yayladağı'nda 12 kaçak yakalandı

  Askerî araç şarampole yuvarlandı: 6 yaralı

  Talat, adaya döndü

  Sigara öldürüyor

  Cüneyt Arkın: Alkolle de mücadele edilmeli

  Çalışanların hakları tamamen dibe vurdu

  DSİ, 5. Dünya Su Forumuna hazırlanıyor

  ATO'ya Rekabet Kurulu'dan red

  Muayene farkına Danıştay'dan vize

  İş adamlarından, eğitime kitap desteği

  Verem öksürmeyle başlıyor

  Öğrencilere portakal suyu


 Son Dakika Haberleri