İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, çevreyle ilgili sorunların özel sektöre ağır cezalar getirerek çözülemeyeceğini, asıl meselenin bir an önce altyapının sağlanması olduğunu söyledi.
İSO Çevre Danışma Kurulunun 23. Toplantısı ve 2007 yılı KOBİ Çevre Ödül Töreni gerçekleştirildi.
Kurulda konuşan Küçük, 2007 yılının, çevreye yönelik hassasiyetin yaygınlaşması açısından bir dönüm noktası sayılabileceğini belirterek, küresel ısınmanın herkes için açık ve somut bir tehlikeye dönüştüğünü kaydetti.
Küçük, sanayide suyun tesis içinde tekrar kullanımını sağlayacak teknolojilerin mutlaka yaygınlaştırılması gerektiğine işaret ederek, küresel ısınma konusunda Türkiye’nin sanayileşmiş ülkeler kadar sorumluluğu bulunmasa da sorunun çözümünde rol üstlenmek zorunda olduğunu, ancak kalkınma ihtiyacı içinde olan Türkiye’nin, ihtiyaçlarını gözeten, adil ölçülerde bir sorumluluk üstlenmesi gerektiğini belirtti.
Bütün dünyada tüketicilerin çevre dostu ürün bilinci ve hassasiyetinin giderek arttığına dikkati çeken Küçük, şunları kaydetti: ‘’Küresel pazarlarda rekabete devam etmeyi hedefleyen Türk sanayisi, tüketicilerin bu beklentisine cevap vermek zorundadır. Ama şunu da biliyoruz ki çevrenin korunması ve çevre dostu üretim ciddî maliyetleri olan yatırımları gerektiriyor. Kaynak yaratmakta zaten zorlanan, uygun koşullarda uzun vadeli finansman imkânlarından mahrum olan sanayimiz, bu yatırımları nasıl yapabilecek? Bakanlığımız verilerine göre, AB’nin çevre müktesebatına uygun çevre altyapısını oluşturabilmek için yaklaşık 60 milyar avroluk yatırım gerekiyor. Bu miktarın 30 milyar avroya yakın kısmının özel sektör tarafından karşılanması gerektiği tahmin ediliyor. Özel sektör 30 milyar avroluk kaynağı nereden bulacak?’’
Çevrenin, aynı zamanda 60 milyar avroluk çok büyük bir yatırım alanı da oluşturduğunu belirten Küçük, bunun ekonomi için yeni bir hareket alanı ve yeni istihdam alanı sağlama imkânı doğurduğunu belirtti.
Küçük, bunun için Hükümet’in özel sektörü bu alana çekecek, özendirici ortamı oluşturması gerektiğini işaret ederek, ‘’Yer tahsisinde kolaylık sağlanmalı, bürokratik işlemler hızlandırılmalı, uygun finansman mekanizmaları yaratılmalıdır’’ dedi.
|