Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Güven, dünyada hızla artan küresel ısınmanın en fazla Akdeniz bölgelerinde etkili olacağını belirterek, bu durumda 50 yıl içerisinde 1 milyon canlı türünün yok olabileceğini söyledi.
Diyarbakır Anadolu Lisesi’nde düzenlenen ‘Küresel Isınma, İklim Değişikliği ve Su’ konulu panelde konuşan DÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güven, canlıların sonunu getirmeye devam etmesine rağmen insanoğlunun seyirci kaldığı küresel ısınmanın etkileri üzerinde durdu. Salonu dolduran öğrencilere seslenen Güven, küresel ısınmanın gelecek 100 yıl içerisinde tehlikeli boyutlara ulaşacağını belirterek, “Küresel ısınmaya neden olan faktörlerin başında sanayi ve insan etkenleri bulunmaktadır. Deniz seviyelerinin yükselmesi, kuraklık ve iklim değişikliği sonucu, gelecek 50 yılda 1 milyon canlı türü yok olacak. Küresel ısınmada Akdeniz bölgeleri kavrulacak, turistler sıcak bölgelere gelmek yerine soğuk ülkeleri tercih edecek. Bu iklim değişikliği nedeniyle insanların daha iyi yaşayabileceği yerlere göç başlayacak ve yiyecek stoku tükenecek” diye konuştu.
Küresel ısınmanın bitkilerde verim azalmasına yol açacağını ifade eden Güven, “Küresel ısınma en çok Akdeniz havzasında görülecektir. Kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde önemli bir düşüş yaşanacak. Kuraklıktan sonra ani ve sağanak yağışlar erozyonu hızlandıracaktır. Bunun önlemini almamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
DEV SANAYİLERİN ETKİSİ
Küresel ısınmanın en önemli sebebinin dev sanayilerin olduğunu anlatan Güven, “Dünyanın en büyük sanayi ve nükleer enerjileri ADB, Kanada ve Çin’de bulunuyor. Bu nedenle dünyayı yüzde 36 oranla en çok ABD ısıtıyor, ABD’yi yüzde 18’le Rusya takip ediyor. Geriye kalan oran ise diğer dünya devletlerinin” diye konuştu.
|