Bediüzzaman Sempozyumuna katılmak üzere İstanbul’a gelen Rus bilim adamları yaptıkları ortak açıklamada Risâle-i Nur’un radikalizme bir panzehir olduğunu belirterek, Rusya’da Risâlelere getirilen kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulundular.
İstanbul’da düzenlenen 8. Bediüzzaman Sempozyumu’na katılan Rus bilim adamları ortak bir açıklama yaptılar. Geçtiğimiz aylarda Risâle-i Nur Külliyatı’nın Rusya’da yerel mahkeme tarafından yasaklanması tartışmaları hakkında bir açıklamada bulunan bilim adamları Said Nursî’nin eserlerinin iddia edildiği gibi radikal ve ekstremist olarak nitelendirilemeyeciğini ifade ettiler.
Said Nursî’nin eserlerinin asla radikal olmadığını bilakis radikalizme panzehir olduğunu ifade eden bilim adamları açıklamalarına şöyle devam ettiler: “Said Nursî’nin eserlerini inceleyen birçok bilim adamı ve yetkili uzmanlar hiçbir negatif, aşırı, olumsuz fikirlerinin olmadığını açık bir şekilde beyan etmişlerdir. Risâle-i Nur eserlerinin ekstremist mahiyette olmadığı, aksine ekstremist eserlere karşı bir çare olduğu sempozyumda sunulan tebliğlerde teyid edilmiştir. Bütün dünyada kabul gören kitaplarında farklı dinlere, kültürlere, milliyetlere, örf ve âdetlere sahip olan toplulukları birbirlerinin hukuklarına saygılı şekilde bir arada yaşamayı teşvik etmektedir.”
Risâle-i Nur’a verilen talihsiz yasaklama kararını kaldırma çağrısında bulunan bilim adamları açıklamalarına şu ifadelerle son verdiler: “ Biz bu sempozyuma katılan bilim adamları olarak Rusya Federasyonu yüksek makamları tarafından Risâle-i Nur aleyhine alınan kararların; tarihindeki derin hoşgörüsüne, Rusya anayasası ve yürürlükteki kanunlarına dayanarak, düşünceyi açıklama hürriyeti bağlamında yeniden ele alınmasını, çağdaş dünyanın hukuk normlarına uygun olarak bu yasaklamanın kalkmasını ve evrensel adalete ilişkin akl-ı selimin galebe çalmasını dileriz.”
YASAK MEŞHUR EDECEK
Yazılarıyla Bediüzzaman’ı cesurca savunduğu bilinen Rusyalı bayan gazeteci Kevork Kova da konuyla ilgili şunları söylemişti: “Size iki haberim zar. Biri iyi, diğeri kötü. Önce kötü olanı söyleyeyim: Said Nursî’nin eseri Rusya’da yasaklandı. İyi haber de aynısı. Çünkü bu sayede Said Nursî ve eserleri Rusya’da meşhur olacaklar.”
|