Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, dünyada 240 milyon diyabetli, 300 milyonun üzerinde gizli diyabetli hasta yaşadığını, gelecek 20 yıl içinde 380 bin kişiyi doğrudan olmak üzere yaklaşık 1 milyar insanın etkilenmesinin beklendiğini belirtti.
Yürüyüş öncesi Richmond Otel’de basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Yılmaz, BM tarafından ‘’toplumsal bir felâket’’ olarak ilân edilerek mücadele kararı alınan diyabet hastalığına dikkat çekmek için dünyada olduğu gibi İstanbul’da da önemli binaların mavi renkle aydınlatılacağını kaydetti.
Teşhis edilmediği, tedavi edilmediği takdirde kalp ve böbrekler başta olmak üzere organlarda büyük hasara yol açan diyabet hastalığına, Türkiye’de 3 milyonu klinik, 3,5 milyonu gizli diyabetli olmak üzere toplam 6 milyon kişinin sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, bu hastalığa yapılan yıllık harcamanın 3 milyar YTL’nin üzerinde olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Yılmaz, ‘’Eğer hastalığın farkında olunursa ömür boyu diyabetle ilgili bir sorun yaşanmaz’’ dedi.
Diyabetin hareketsiz ve stresli bir hayat, fast food tarzı beslenme ve obezite ile bağlantılı olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, ‘’Diyabet, tüm dünya için olduğu kadar ülkemiz için de potansiyel bir sağlık felaketidir. Unutmamalıdır ki diyabetle mücadele bir anlamda 21. yüzyılda yeni yaşam tarzı ile mücadele demektir’’ dedi.
Novo Nordisk Genel Müdürü Mads Bo Larsen de her 10 saniyede bir kişinin diyabet sebebiyle öldüğünü belirterek ‘’Bu hastalık dünyanın hem zengin hem fakir bölgelerinde görülüyor. Hastalığın önlenmesi ve diyabet hakkında bilinç düzeyini arttırmak zorundayız’’ dedi. Larsen, hastaların uygun tedavi verildiğinde hayatlarını iyi bir şekilde sürdürebildiklerine dikkat çekti.
Toplantı’dan sonra sanatçı, siyasetçi, diyabet hastaları ve yakınlarından oluşan grup, diyabet hastalığına dikkat çekmek için Beyoğlu’nda ‘’Global Diyabet Yürüyüşü’’ yaptı.
|