Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye’nin Kopenhag Siyasi Kriterlerinde sadece “kritik eşiği” aştığını, yapılması gereken bir çok reformun bulunduğunu belirterek, “yüzde 100 Kopenhag Siyasî kriterlerine uymuş bir ülke değiliz” dedi. Babacan, Türkiye’nin AB üyeliğinin Afrika’dan Asya’ya büyük bir coğrafya tarafından “medeniyetler arası kaynaştırıcı” unsur olarak teşvik edildiğini hatırlattı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Dışişleri Bakanlığı ve AB Genel Sekreterliği’nin 2008 bütçeleriyle ilgili müzakerelere katılan Babacan, AB üyelik süreciyle ilgili eleştiri ve soruları yanıtladı.
Türkiye’nin daha demokratik bir ülke olması, insan hakları konusunda evrensel standartlara ulaşabilmesi, hukukun üstünlüğü ilkesinin gerçek anlamda hakim olabilmesi için pek çok reform yaptıklarını ifade eden Babacan, “Bu reformlar bitmedi. Türkiye 2004 Aralık sonu itibariyle Kopenhag Siyasi kriterlerinde kritik eşiği aşmıştır. Yoksa yüzde 100 Kopenhag Siyasi kriterlerine uymuş bir ülke değiliz. Yeni reformlar meclisin iradesine sunulacaktır” dedi.
“AB’yi medeniyetler arası kaynaştırıcı bir süreç olarak görüyoruz” diyen Babacan, “Son Ortadoğu ziyaretimde istisnasız ziyaret ettiğim her ülkede AB sürecinin o ülkeler için ne kadar önemli olduğuna dair görüşler sunuldu. Kuzey Afrika’dan başlayıp Malezya ve Endonezya’ya hatta Afrika’nın içlerine kadar olan pek çok ülke bizim bu sürecimizi dikkatle ve teşvikle izliyor. Çünkü Türkiye’nin bu süreçte başarılı olması çok geniş bir coğrafyanın da başarısı olarak görülecek” şeklinde konuştu. Konuşmasında Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’e yüklenen Babacan, AB’nin Fransa’dan ibaret olmadığına dikkat çekti.
|