Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Gaziantep Bölge Müdürlüğü nüfus kayıt sistemine dahil etmek için 51 bin kişiye ulaşmaya çalışıyor
ini söyledi. Mevcut yasalara göre Türkiye’de yaşayan herkesin bu sisteme kayıt olma zorunluluğu bulunduğunu, ancak kayıt altına alınmayan kişilere ulaşmakta zorluk yaşadıklarını ifade eden Tan, kayıt altına alınmayan kişilerin, belediye, bankacılık, nüfus gibi birçok kuruluşun verdiği hizmetten yararlanamayacaklarını bilmeleri gerektiğini bildirdi.
Evlerinde bulunamayan, kayıt altına alınmak istemeyen ya da konuyu ihmal eden birçok kişiye telefonla ulaşmaya çalıştıklarını ve bu kişilere ulaşmak için birim oluşturduklarını ifade eden Tan, şöyle konuştu: ‘’Gaziantep’te oturduğu belirlenen 16 bin, Gaziantepli olduğu belirlenen ve nerede yaşadığı bilinmeyen 35 bin olmak üzere toplam 51 bin kişiye ulaşmaya çalışıyoruz. Kayıt altına alınmayan kişilere ulaşmak için 12 operatör ve 24 kişilik ekiple çift vardiya çalışıyoruz. Bu kişilerin bulabildiğimiz ev telefonlarını ya da yakınlarını arıyoruz ve Nüfus Müdürlüklerine ya da bize ulaşıp sisteme dahil olmalarını istiyoruz. Onlara kayıt altına alınmamaları halinde karşılaşacakları sorunlar hakkında bilgi veriyoruz. Kayıt altına alınmak istemeyenleri ikna etmeye çalışıyoruz.’’
Tan, ekiplerinin kayıt altına alınmayan kişilere telefonla ulaşmak için saat 23.00’a kadar çalıştığını ve çalışmalar sırasında ilginç olaylarla karşılaştığını ifade etti. Aradıkları bazı vatandaşların kayıt altına alınmamak için adeta yalvardığını ifade eden Tan, şunları anlattı:
‘’Aradığımız bazı vatandaşlar, borçları, mahkemeleri, alacakları hatta kan davaları olduğu gerekçesiyle kayıt altına alınmak istemediğini söylüyor. Borçları olan ya da mahkemesi olduğu için aranan kişiler kayıt altına alındıkları zaman daha çabuk bulunacaklarını düşünerek kendilerini kayıt altına almamızı istemiyor.
|