İsrail ve Filistin liderleri, bu ay sonunda ABD’nin Annapolis şehrinde görüşmeden önce Türkiye’de Ankara Forumu çerçevesinde bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Türkiye’nin öncülüğünde 2005’te başlatılan ve Filistin ile İsrail arasında güven artTırıcı bir mekanizma olmayı amaçlayan Ankara Forumunda buluştu.
İsrail ve Filistin liderleri, bu ay sonunda ABD’nin Annapolis şehrinde görüşmeden önce Türkiye’de Ankara Forumu çerçevesinde bir araya geldi.
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Ankara Forumu toplantılarının ve bu çerçevede imzalanan sanayi bölgelerinin kurulmasına yönelik anlaşmanın Orta Doğu barış süreci için taşıdığı öneme dikkati çektiler. Abbas’a “dostumuz” diye hitap ederek, kendisine içten ve derin bir saygı duyduklarını belirten Peres, Abbas’ın bir barış adamı olduğunu bildiklerini, Filistin halkının başında olmasının barış için bir şans olduğunu ifade etti.
İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana olan bitenlere bakıldığında siyasî değil daha çok ekonomik gelişmelerin ön planda olduğunun görüldüğünü ifade eden Peres, ekonomi lokomotifinin askeri olandan daha büyük bir rol oynadığını bildirdi. Peres, bu nedenle Ankara Forumu girişiminin Annapolis toplantısı öncesinde ayrı bir öneme sahip olduğunu söyleyerek, ekonomik çalışmaların önemli olduğunu bilmelerinden ayrı olarak siyasî sorumluluklarının da bilincinde olduklarını kaydetti.
Peres, buna benzer ekonomik girişimler sonucu insanların hayatlarının değişebileceğini belirterek, insanî ve barışçı çalışmaların önemine de işaret etti. “İmzaladığımız bu anlaşma bir kazan-kazan anlaşmasıdır” diyen Peres, anlaşmanın karar verme sürecinde olan bütün taraflarca desteklendiğini, imza atılmasından öte çalışmalarının da mümkün olan her şekilde desteklenmesi gerektiğini bildirdi. Peres, bu projede sağlanacak başarının barış sürecine ciddî katkı yapacağına inandığını da belirtti. Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Abbas da konuşmasında, Filistin ve İsrail arasında barış sağlanırsa İsrail’in de Orta Doğu bölgesinde barış, güvenlik ve istikrar denizinde yaşayacağını söyledi.
Ankara Forumunun “çok değerli bir fırsat” olduğunu ve bu girişimi desteklemek için Ankara’da bulunduğunu belirten Abbas, Türkiye’nin bölgede iki önemli rol oynadığını, bunların ekonomik ve siyasi roller olduğunu bildirdi. Abbas, Ankara Forumunun TOBB’un girişimiyle 7. kez yapıldığını kaydederek, sanayi projelerinin diğer şehirlerde de yapılması konusundaki dileğini ifade etti. Annapolis zirvesinde başarı elde etmek için çalıştıklarını kaydeden Abbas, şöyle konuştu: “Filistin ve İsrail arasında barış olursa, Filistin topraklarındaki ihlal sona ererse inanıyorum ki, İsrail de Orta Doğu bölgesinde barış, güvenlik ve istikrar denizinde yaşayacaktır. Zira bundan sonra savaşlar, düşmanlık olmayacaktır ve bölgede bütün halklar güvenlik ve istikrar içinde yaşayacaktır.”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas tarafından imzalanan, Batı Şeria’da sanayi bölgelerinin kurulmasına yönelik proje çerçevesinde, Filistin’de orta ve uzun vadede bölge ekonomisinin gelişimi amaçlanıyor. Dışişleri Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Gazze’de Erez geçiş kapısının yanında kurulu bulunan Filistin Serbest Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren ve 5000 kişiye istihdam imkanı sağlayan 200’ün üzerinde şirket, İsrail’in Gazze’den geri çekilme sürecinin bir sonucu olarak bu bölgedeki faaliyetlerine son vermek zorunda kaldı. Gazze’de meydana gelen olaylar sonrasında paralel bir projenin Batı Şeria’da geliştirilmesi için çalışmalara başlandı. Bu çerçevede Batı Şeria’da belirlenen bir mevkide yeni bir sanayi bölgesi projesi geliştirilmesi kararlaştırıldı.
|