Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu, diyabet hastalarının bir beslenme uzmanından destek almak şartıyla ve doktor kontrolünde, şekerli gıda tüketebileceğini söyledi.
İnsülin alan hastaların karbonhidrat sayımı ile beslenmelerini düzenleyebileceğini belirten Hamzaoğlu, “Çünkü beslenme uzmanları hastalara, hangi gıdadan ne kadar şeker geleceğini hesaplamayı öğretiyor, böylece hasta aldığı insüline göre bunu tüketiyor. Bu sayede hesabını doğru yaptığı zaman belli sıklıkta şekerli yiyecekler tüketebilme rahatlığına kavuşuyor. Örneğin insülin kullanan şeker hastaları, tam buğday unu, esmer şeker, sıvı yağ ile yapılmış kurabiyeler, az şeker ile yapılmış sütlü tatlılar yiyebiliyor. Ancak hastaların bu ayarlamaları mutlaka beslenme uzmanından eğitim aldıktan sonra yapması gerekiyor” diye konuştu. Şeker hastalığının kalıcı tedavisi olmayan ancak kontrol edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Hamzaoğlu, şeker hastasının eğer uzman hekimin önerilerine büyük bir titizlikle uyarsa, bu hastalığın yaptığı zararları önleyebileceğini ifade etti.
Diyabetin kişinin hayat kalitesini ve hayat süresini büyük ölçüde etkileyen kronik bir hastalık olduğunu vurgulayan Hamzaoğlu, şunları kaydetti: “Obezite, hareketsiz yaşam, bazı ilaçlar örneğin kortizon kullanılması diyabete yol açabilir. Diyabetin yanında hipertansiyon, kalp hastalıkları, ateroskleroz, obezite gibi bir çok hastalık bulunabilir; dolayısıyla diyabet hastasında tek hedef kan şekerinin normale getirilmesi değil, diğer yandaş hastalıkların da kontrol edilmesidir.”
|