Maliye Bakanlığı, terörün finansmanına ilişkin şüpheli işlemlerin bildirilme şekil ve esaslarını bir tebliğle düzenledi.
Resmi Gazetenin dünkü sayısında yayımlanan tebliğle, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 29/6/2006 tarih ve 5532 sayılı Kanunla değiştirilen 8 inci maddesinde, terörün finansmanının müstakil bir suç olarak düzenlendiği ve 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ile de terörün finansmanıyla mücadele görev ve yetkilerinin Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığına verildiği hatırlatıldı.
Terör örgütlerinin finansman sağlamak için yasadışı işlemler kadar, yasal görünümlü ekonomik, mali ve ticari faaliyetlerden de yararlandığı belirtilen tebliğde, yükümlülerin, terör örgütlerince başvurulduğundan şüphelendikleri bu tür faaliyetleri MASAK’a bildirmelerinin kanuni bir zorunluluk olduğu vurgulandı.
Maliye Bakanlığının tebliğinde, terörün finansmanında kullanılma ihtimali olan şüpheli işlemlerin MASAK’a bildirim usul ve esasları şöyle belirlendi: ‘’Şüpheli işlemlerin bildirimi 31/12/1997 tarihli ve 23217 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2 sıra numaralı Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği ile 10/11/2002 tarihli ve 24932 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4 sıra numaralı Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliğinde yer alan şüpheli işlem bildirim usulüne uygun olarak yapılır. Şu kadar ki terörün finansmanı ile bağlantılı şüpheli işlemlerin bildiriminde, öncelikle 4 nolu tebliğ ekindeki şüpheli işlem bildirim formunda yer alan “20” nolu tip işaretlenir. Daha sonra formun D Bölümünde yer alan “İşlem türü ve açıklayıcı bilgi” kısmına; işlem yukarıda belirtilen şüpheli işlem tipleri arasında yer alıyorsa işlemle ilgili tip, bu tiplerin dışında gerçekleşen bir işlem söz konusu ise gerekli açıklama yazılır.’’
|