Avlanma yasağı, beslenme, yumurtlama, denizdeki su sıcaklığı ve tuz oranı dikkate alınarak, uzmanlar tarafından hazırlanan takvime göre, palamut, torik, hamsi ve karagöz bu ay yenebilecek en iyi ve lezzetli türleri oluşturuyor.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Cengizler, yaptığı açıklamada, A ve D vitamini bakımından önemli bir protein kaynağı olan balık tüketiminin Türkiye’de istenilen noktaya ulaşmadığını söyledi.
Sindirimi kolay olduğu için özellikle yaşlılar ve çocuklar tarafından tüketilmesi gereken balığın, kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilere doktorlar tarafından önerildiğini belirten Cengizler, ayrıca tüketim alışkanlığının çocuklarda zeka açısından da son derece yararlı olduğunun kanıtlandığını ifade etti. Cengizler, Türkiye’de enerji ve protein ihtiyacının daha çok tahıl ve kırmızı etle giderildiğini belirterek, bunun aksine sağlıklı beslenme için haftada en az 3 öğün balık tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de, iç sular ve çiftliklerinde yılda ortalama 700 bin ton balık üretimi yapıldığını belirten Cengizler, tüketimde avlanma yasağı, beslenme, yumurtlama, denizdeki su sıcaklığı ve tuz oranı dikkate alınarak uzmanlar tarafından hazırlanan balık takvimine uyulmasını önerdi. Cengizler, yılın 12 ayında hangi balığın en iyi ve lezzetli, hangisinin yenilebileceği ve hangisinin tercih edilmediğinin takvimlendirildiğini ifade ederek, ‘’Bazı balıklar, bazı mevsimlerde yağlı oluyor. Yağlı balığın ızgarası tercih ediliyor. Az yağlı olanlar fırında, yağsız olan balık türleri de genellikle yağda kızartılarak tüketiliyor. Tüketiciler, balığın yağlı olup olmadığı konusunda bilgi sahibi değilse, mutlaka satıcıdan bunları sormalıdır’’ dedi.
BALIK LEZZET TAKVİMİ
Hazırlanan takvime göre, Marmara ve Ege Denizi ile boğazlarda yakalanan mercan yavrusu, yılın 12 ayında da yenilebilen en lezzetli balık olma özelliğine sahip. Yılın bu ayında palamut, torik, hamsi ve karagöz en iyi ve lezzetli balık türlerini oluşturuyor. Ağustos-Ekim dönemlerinde en lezzetli konuma ulaşan levrek ve çipura yılın 12 ayı tüketilebilirken, çinekop ve sarıkanat ise 10 ay kesinlikle tercih edilmiyor. Çinekop ve sarıkanatın Haziran ve Temmuz aylarında yenmesi öneriliyor.
Balık takvimine göre çingene palamudu ağustos ve eylül, çinekop ve sarıkanat temmuz ve ağustos, gelincik temmuz, ağustos ve eylül, hamsi kasım, aralık, ocak ve şubat, gümüş, izmarit, strangolos, mezgit şubat, mart, nisan ve mayıs, sardalya temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarında yenilebiliyor.
|