İnfluenza virüsünün solunum yoluyla insan vücuduna girmesiyle oluşan ve salgınlara yol açan bir enfeksiyon hastalığı olan ‘Grip’, Dünya Sağlık Örgütü(WHO)’nün verilerine göre, her yıl dünya nüfusunun yüzde 5’ini etkiliyor.
Uzmanlar özellikle sonbaharın geldiği ve havaların soğumaya başladığı bugünlerde virüsün daha da etkili olduğunu belirtiyor.
Grip hastalığının, öpüşme, tokalaşma gibi yakın temas ile bulaşan viral bir hastalık olduğuna dikkat çeken Medical Park Bursa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Kaymakçı da hastalığın okul ve yuva çocukları başta olmak üzere kalabalık ortamlarda bulunanları daha kolay etkilediğine değindi. Bu tür ortamlarda bulunanların ellerini sık sık yıkamaları ve hastalık şüphesi olan kişilerden uzak durmaları uyarısında bulunan Dr. Kaymakçı, grip hastalığının sağlıklı kişilerde bir haftada iyileşebileceğini, bağışıklık sistemini zayıflatan hastalığı (diabet, pnömoni, AIDS) olan kişiler de ise daha ağır seyreden ikinci bir hastalığa neden olabileceğini belirtti.
Hastalığın belirtilerini ateş, halsizlik, burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, kas ve eklem ağrısı, baş dönmesi olarak sıralayan Dr. Mustafa Kaymakçı, gribin soğuk algınlığıyla karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Kaymakçı, “Her iki hastalıkta virüslerle meydana gelmesine karşın ateş, kas ağrısı, öksürük gibi belirtiler gripte daha ağır olarak seyreder” diye konuştu. Gribal enfeksiyonların sebebi virüsler olduğu için bilinen bir tedavisinin olmadığına değinen Kaymakçı, uyarılarını şöyle sürdürdü: “Hastalığın belirtilerini azaltmak ve hastayı rahatlatmak amacı ile anti-gribal ilaçlar kullanılabilir. Hasta bu dönemde istirahat etmeli ve bol sıvı tüketmelidir. Ayrıca grip bazen sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürre gibi bir başka hastalığa neden olabilir. Böyle durumlarda uygun antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.”
Son yıllarda halk arasında kullanımı giderek yaygınlaşmaya başlayan grip aşısına da açıklık getiren Dr. Mustafa Kaymakçı, gribe neden olan virüslerin çok çeşitli olduğunu, hepsine etkili bir aşının henüz üretilemediğini belirtti. Ticari olarak satılan aşıların en sık neden olan virüslere karşı etkili olan aşılar olduğunu söyleyen Kaymakçı, bu aşıların koruyuculuklarının yüzde 80 civarında olduğunu, aşı yaptırmak için en uygun zamanın ise sonbahar ayları olduğunun altını çizdi.
|