Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Müslümanlık AB’ye engel değil

Hollanda Kamu Politikaları Bilimsel Kurulunun İngilizce olarak hazırladığı ‘’Avrupa Birliği, Türkiye ve İslam’’ adlı rapor, kitaplaştırılarak Türkçe yayımlandı.

Raporda, Türkiye’nin demokrasi tarihi, din-devlet ilişkileri, Türkiye’de İslam anlayışı ve dini grupların çeşitliliği tahlil ediliyor. Başucu Kitaplardan okuyucuyla buluşan kitap, nüfus çoğunluğunu Müslümanların oluşturmasının, Türkiye için Avrupa Birliği’ne engel teşkil etmediği görüşünü ortaya koyuyor. Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezince Türkçe’ye kazandırılan ve Başlık Yayın Grubu tarafından Türk kamuoyuna sunulan kitaplaştırılmış rapor, Türkiye’de demokrasi, din-devlet ilişkileri, din özgürlükleri, din ve siyaset, dini gruplar ve Türk İslamı gibi konularda zihinlerde oluşan çok sayıda soruya bilimsel araştırmalara dayalı cevaplar veriyor.

Rapor, kültürel ve dini kimlikten kaynaklanan farklılıkların bir tehdit ve tehlike unsuru olarak algılanmaması gerektiğinin altını çiziyor. Türkiye’deki din anlayışının Avrupa Birliği değerleri ile çatışmadığı görüşüne yer verilen rapordaki görüşlerin bir bölümü şu şekilde özetleniyor: ‘’Kurul, nüfus çoğunluğunu Müslümanların oluşturmasının, Türkiye için AB’ye katılım bakımından bir engel teşkil etmediğine inanmaktadır. Bu sonuca şu düşünceler ışığında varılmıştır: Türk İslamı’nın mevcut özelliklerini göz önünde tutarak, Türkiye’de laik, demokratik devlet ilkesinin güçlü köklere sahip olduğunu saptamıştır. Dahası, Türkiye’de laik devletin gelişim süreci, Batı Avrupa tarihiyle aşağı yukarı eş zamanlıdır ve birçok yönden paralellik göstermektedir. Türkiye’de İslam’ın varlığı bu gelişmelere engel olmamış, hatta bugüne kadar bu gelişmelerin teşvik edilmesine yardımcı olmuştur.’’

Söz konusu kitaba göre, ‘’mevcut Türk hükümetinin de teşvik ettiği biçimde devletin getirdiği kısıtlamaların gevşetilmesi ya da ordunun siyasetten tedrici olarak çekilmesi halinde, Türkiye’de İslamiyet’in barışçı kimliğini kaybedeceği ve laik demokratik devleti tehdit edeceği yönünde’’ bir gösterge de bulunmuyor. Raporda, Türkiye’de nüfusun büyük çoğunluğunun ‘’kökten dincilik’’ ve ‘’dini hoşgörüsüzlük’’ eğiliminin bulunmadığı, tercihlerinin de ılımlı siyasi partilerden yana olduğu yönündeki saptamalara da yer veriliyor.

/ ANKARA

31.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bakan Atalay: Askerler hâlâ rehin

  Birliğimiz kurşunlanıyor

  Ralston: Yapılması gerekeni yapmadık

  Terörde inisiyatif Amerika’da

  İspanya terörü demokrasiyle bitirdi

  Eğitimde kara tablo

  Verheugen: Süreci kimse durduramaz

  İspanyollar AB üyeliğimize sıcak

  Müslümanlık AB’ye engel değil

  Bakan Yazıcı: Habur Kapısı açık, ama işleyişiyle ilgili bazı tedbirler alınacak

  Başbakanlık, Danıştay kararına itiraz etti

  Yağış ve sel alarmı

  Sendikal kanunlarda değişim hazırlığı

  Bahçeli: Cumhuriyeti tasfiye etmek isteyenler var

  Telekom’a ait trafo yakıldı

  Kaçağı yakalayana ikramiye

  Artık Türkiye’nin de nanotıp üssü var

  Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden 20 bin öğrenciye burs

  Ozon deliği büyüyor

  Boğaz’da balıkçı teknesi battı: 1 kayıp

  “İnsan Hakları Nerede?” konulu afiş yarışması

  Vakıf Gureba Hastanesi yeniden yapılacak

  Fast food’da ‘tuz’ tuzağı

  Dünya yaşlanıyor alzheimer artıyor

  Dev uçaktan İstanbul'da tanıtım uçuşu


 Son Dakika Haberleri