Milli Eğitim Bakanlığı, derslik yapımı, okulların depreme dayanıklılığının artırılması ve taşınabilir eğitim binaları için gelecek yıl 250 milyon YTL ek ödenek talep ediyor.
Edinilen bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığı, istediği 250 milyon YTL’nin 30 milyon YTL’sini ortaöğretime derslik yapımında kullanmayı planlıyor. Derslik yapımı için 2008 yılına yönelik tahsis edilen 105 milyon YTL ile birlikte ödenek tavanı, 135 milyon YTL’ye ulaşıyor.
Ortaöğretimin süresinin 4 yıla çıkarılması sebebiyle mezun olamayıp eğitim sistemi içinde kalacak 700 bin öğrencinin ihtiyacıyla birlikte ilâve 36 bin dersliğe ihtiyaç duyuluyor.
Bakanlık, özellikle büyük şehirlerde okul yapımı için ihtiyaç duyulan arsaların kamulaştırılmasına yönelik giderler için 50 milyon YTL istiyor. Orta vadeli malî planda bu işler için tahsis edilen 50 milyon YTL ile birlikte ödenek tavanı 100 milyon YTL’yi buluyor. Okulların depreme dayanıklılığının artırılması projesi kapsamında da 60 milyon YTL ek ihtiyaç belirten Bakanlığın, proje ödenek tavanı 105 milyon YTL’ye ulaşıyor.
Bakanlık büyük onarım işleri için 80 milyon YTL ve taşınabilir eğitim binaları için de 30 milyon YTL ek ihtiyaç ödeneğine ihtiyaç duyuyor. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ise Erzurum Kış Olimpiyatları için Orta Vadeli Mali Plan’da 2008 yılı için tahsis edilen 9 milyon YTL’nin dışında 60 milyon YTL ek ödenek talep ediyor.
ÜNİVERSİTELER İÇİN 350 MİLYON YTL
Yeni kurulan üniversitelerin inşaat ve donanım işleriyle tıp fakültelerindeki kontenjanların artırılmasına yönelik işler için de 2008’de 350 milyon YTL ek ödeneğe ihtiyaç duyuluyor. Söz konusu 350 milyon YTL’nin 220 milyon YTL’sinin yeni kurulan 15 üniversitenin her birinde yıllık 12 bin metrekarelik kapalı alan yapımı, donanımı ve diğer altyapı işleri için kullanılması öngörülüyor. Yeni kurulan üniversiteler içinde hazırlıklarını tamamlamış olan üniversitelerin inşaat işleri için 50 milyon YTL, bu üniversitelerin kamulaştırma giderleri için de 50 milyon YTL harcanması planlanıyor.
Tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılmasına yönelik olarak ihtiyaç duyulan derslik ve donanımın sağlanması için de 30 milyon YTL kullanılması planlanıyor.
|