Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye’nin, AB sürecini siyasî çıkarlar sebebiyle etkilemeye ve sömürmeye çalışan bazı çevreler yüzünden yılmayacağını ve tam üyelik dışında başka bir seçeneği kabul etmeyeceğini söyledi.
Chicago’daki temasları çerçevesinde Chicago Üniversitesi Şarkıyat Enstitüsü’nde Türk dış politikasını anlatan Babacan, katılımcıların sorularını cevapladı. Türkiye’nin bölgesinde çoğulcu, demokratik ve hukuk devleti yapısıyla ve canlı ekonomisiyle istikrar yayan bir ülke olduğunu söyleyen Babacan, Türkiye’nin uluslararası ilişkilerde de son derece aktif bir politika izlediğini, güçlü bölgesel bir güç olduğunu vurguladı.
IRAK’IN BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLANMALI
Irak’ta kamu düzenin sağlanmasının ve akan kanın durmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Babacan, siyasi diyaloğun, ulusal uzlaşının sağlanması için son derece gerekli olduğunu ve bu hedefe ulaşmaya Türkiye ile ABD’nin öncelik verdiği bir konu olduğunu belirtti.
‘’Biz Irak’ta barış ve demokrasinin sağlanmasını istiyoruz’’ diye konuşan Babacan, Türkiye’nin Irak’ın siyasi bütünlüğünü ve toprak bütünlüğünün her pahasına korunmasını istediğinin altını çizdi.
SINIRLARLARI ZORLAMAK İSTEMİYORUZ
Babacan kuzey Irak’ta terör örgütü PKK’nın serbestçe hareket ettiğini ve sınırı geçerek Türkiye’ye saldırılar düzenlediğini hatırlatan Babacan, bunun kabul edilemez bir durum olduğunu ve Türkiye’nin bu konuda hem ABD hem de Irak hükümetinden somut adımlar atmasını beklediğini vurguladı. Babacan bir soru üzerine Türkiye’nin terörden dolayı çok şehit verdiğini, iki gün önce kendisinin de yakın akrabasını kaybettiğini belirtti. ABD’nin Irak’ta etkili olduğunu söyleyen Babacan, Türk halkının PKK terörüne karşı ABD’den beklentilerini olduğunu ifade etti. Babacan ‘’Bu sorunun Irak hükümeti ve ABD’nin yardımıyla çözülmesini umuyoruz’’ diye konuştu.
Kuzey Irak’ta PKK terör eğitim kampları bulunduğunu anlatan Babacan, ABD’nin Meksika sınırından geçip kendisine saldıran teröristlerin Meksika’da olmalarına gözyumamayacağını, aynı şekilde Türkiye’nin de Irak’taki bu durumu kabul edemeyeceğini belirtti. Babacan bu konuda Türkiye’deki yeni hükümetin hem Irak hükümetinden hem de ABD’den ‘’somut ve güçlü destek ve yardım’’ beklediğinin altını çizdi. Babacan ‘’Tek başına birşeyler yapmamızın sınırları var, bu sınırları zorlamak istemiyoruz, ancak bunu yapmamız gerekirse de yaparız’’ dedi.
REFORMLARA SESSİZ DEVRİM NİTELEMESİ
Türkiye’nin AB üyeliği süreciyle ilgili olarak ABD’nin başındanberi Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini vurgulayan Babacan, bu konuda ABD hükümetine müteşekkir olduklarını anlattı. Türkiye’de son dönemde gerçekleştirilen reformların Türk halkının yararına olduğunu, yaşam standartlarını yükselttiğini söyleyen Babacan, son 5 yılda Türkiye’de yapılan reformların bağımsız gözlemciler tarafından ‘’sessiz devrim’’ olarak nitelendirildiğine dikkati çekti.
Türkiye’nin AB sürecini Türkiye’nin komşularının ve bölgenin de çok yakından izlediğini anlatan Babacan, Türkiye’nin, AB sürecini siyasi çıkarlar nedeniyle etkileme ve sömürmeye çalışan bazı çevreler yüzünden yılmayacağını ve tam üyelik dışında başka bir seçeneği kabul etmeyeceğini söyledi.
AB, KIBRIS’TA TARAFSIZ OLAMAZ
Kıbrıs ile ilgili bir soru üzerine Türkiye’nin Kıbrıs sorununa adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm istediğini yineleyen Babacan, Annan planını kabul eden Kıbrıslı Türklerin izalosyona tabii kaldığını, planı reddeden Rumların ise AB üyeliğiyle ödüllendirildiğini söyledi. Babacan bu kapsamda AB’nin tarafsız olamayacağını belirterek BM’nin yardımını istediklerini ve bu sorunun çözümü için bir çıkış yolu bulmaya çalışacaklarını belirtti.
|