Türkiye bölgede tarihsel olarak çok önemli olduğundan attığı yeni bir adım gayet tabii ki büyük dalgalanmaya neden olabiliyor. İran gibi Kürt sorununda çıkarı olan ülkeyle varılan doğalgaz anlaşmasının İsrail ve ABD’yi harekete geçirmesi hiç şaşırtıcı değil.
Yahudi haklarının en büyük savunucusu örgüt Jewish Defense League, Amerikan Kongresi’ndeki ‘Ermeni soykırım yasası’na sahip çıkan bir tavır alınca ortalık karıştı gayet tabii ki...
JDL, İsrail Hükümeti’nin bir örgütü değildir. Ancak çok kısa süre önce Amerika’nın da katılımıyla Türkiye ile ortak yapılan Doğu Akdeniz’deki askeri deniz tatbikatını tamamlayan İsrail’in, Batı’da en etkin Yahudi kuruluşunun alacağı bir karardan haberdar olmadığını söylemek mümkün de olmamalı diye düşünüyoruz.
Nitekim Dışişleri Bakanlığı’na İsrail’in Ankara Büyükelçisi çağrıldı, Türkiye’nin rahatsızlığı aktarıldı. Büyükelçi de resmi görüş olarak JDL’in bağımsız bir örgüt olduğunu söylemiş olmalı ki görüşmede sinirler hayli gerginleşmiş.
İsrail’in HAARETZ gazetesinin internet sitesinde konuyla ilgili haberde görüşmenin tonu aktarılırken ‘Shrill’ kelimesi kullanılmış. Yani sesler hayli yükselmiş toplantıda. Resmen aktarılan tavırların dışında, Yahudi örgütünün Türkiye’yi bu kadar rahatsız edeceği belli olan bir konuda böyle aniden hareketlenmesi dikkat çekti.
Bu hareketlenmenin aniden olmakla bir alakası yok tabii ki...
İsrail, bölgede birlikte askeri manevra düzenleyeceği kadar iyi bir müttefiği olan Türkiye’yi rahatsız etmeden önce, atacağı adımı iyice düşünmüş olmalı.
JDL bağımsız bir sivil örgüttür ama İsrail hükümetinin çıkarlarına aykırı davranmaktan kaçındığı da herkes tarafından bilinmektedir.
Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmenin sertleşmesinin temelinde meselenin başka nedenlere dayandığının bilinmesi yatıyor olmalı.
Bilindiği üzere Türkiye bir süre önce İran ile çok önemli bir doğalgaz anlaşması imzaladı.
Bu köşeden, ‘Bölgedeki ve belki de dünyadaki dengeleri değiştirecek kadar önemli bir adım’ olarak nitelendirilen bu anlaşma, mutlaka İsrail’in de dikkatinden kaçmamıştır.
Anlaşmaya göre İran, Türkiye’ye bir doğalgaz bölgesinin işletim hakkını veriyor ve Türkiye isterse buradan çıkardığı doğalgazı Avrupa’ya kadar sevk edebilecek.
Bu cesur adım, ABD ve İsrail’i hayli rahatsız etti. Yahudi örgütünün Ermeni tasarısı ile ilgili olarak aldığı son tavrın, bu adıma karşı bir misilleme olduğu yorumları da yapılıyor.
Dünyanın en çalkantılı alanı olan bölgemizde, bu tür konuların çok hassas olması normal. Çünkü atılan her adımda büyük çıkarlar devreye giriyor.
Akşam, 25.8.2007
|