Uzmanlar; “Arkadaş çevremize dikkat etmeliyiz. Tanımadığımız kişilerle ilişkilerimizde tedbirli olmalıyız. Tanımadıklarımızdan hap ve benzeri şeyler almamalıyız" sözleriyle gençleri kötü arkadaş konusunda uyarıyor.
Gençlerin genellikle ‘Ben bağımlı olmam, bir kere kullanmaktan bir şey olmaz’ düşüncesiyle başladıkları uyuşturucu maddelere kısa sürede bağımlı kaldıkları bildirildi. Uzmanlar, bu tür düşüncelerin insanı uyuşturucu batağına sürüklediğine ve gençlerin sevgi ve huzuru kendi yuvalarında araması gerektiğine işaret ediyor. Uzmanlar; “Arkadaş çevremize dikkat etmeliyiz. Tanımadığımız kişilerle ilişkilerimizde tedbirli olmalıyız. Tanımadıklarımızdan kesinlikle hap ve benzeri şeyler almamalıyız. Bir arkadaş grubunun içinde yer almak için sigara, alkol, uyuşturucu gibi maddelere kesinlikle ihtiyacımız yoktur. Zararlı alışkanlıklardan uzak kalmanın en doğru yolu, hiç başlamamaktır.” uyarısında bulunuyor.
Uzmanlar, uyuşturucu kullananların arkadaş çevresinin değiştiğini, ruhsal durumunda ani değişiklikler olduğunu, algısının zayıfladığını, okula devamının azalıp, başarısının azaldığını, daha fazla para harcadığını ve para bulabilmek için gayri meşru yollara başvurduğunu, bakımsızlaştığını, aile ilişkilerinin zayıfladığını, uykusunun düzensizleşmeye başladığını söylüyor. Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü Narkotik Büro Amirliği yetkilileri, “Çocuklarınızın kimlerle arkadaşlık ettiğini çok iyi kontrol edin. Onları harçlıksız bırakmayın ama çok fazla para vermekten de kaçının. Harçlıklarını nerede kullandıklarını takip edin. Çocuklarınızı alkollü içki ve uyuşturucu madde bulunabilecek yerlerden uzak tutun. Çocuklarınıza kişilik kazandırın ve bu yönde hareket edin. Çocuklarınız sizi örnek alıyor, onların yanında sigara ve alkol kullanmayın. İş yoğunluğunuz ne kadar çok olursa olsun onlarla ilgilendiğinizi hissettirin. Ahlak bakımından çocuklarınıza en yakın örnek olduğunuzu unutmayın.” diye konuştu.
İŞTE ASLI OLMAYAN GEREKÇELER
Madde bağımlığının belirtileri hakkında bilgi veren emniyet yetkilileri, az miktarda keyif almak için alınan maddelerin gittikçe kişi için önem kazanmaya başladığını, maddeyi elde etmek ve kullanmak için daha fazla zaman harcanmaya başlanacağını kaydetti. Yetkililer şu uyarılarda bulundular:
Ben bağımlı olmam: Herkes bağımlı olabilir. Bağımlılık kişiliğin değil maddenin özelliğidir. Bağımlıların çoğunluğu maddeyi kontrol edebileceği inancıyla kullanmaya başlar, hiçbir zaman bağımlı olabileceğini düşünmez.
Benim iradem güçlüdür: Bu durumun irade güçlüğü veya zayıflığıyla ilişkisi yoktur.
Ben kontrol edebilirim: Bağımlılıkla iradenin ilişkisi yoktur. Bu bağımlılığa ilk adımdır. Kontrollü bağımlılık mümkün değildir.
Bir kere kullanmaktan birşey çıkmaz: Bir çok maddenin ilk kullanımında bile bağımlılık etkisi vardır. İlk kullanımdan sonra korku yenildiği için tekrar kullanma riski artar.
Esrar, sigara ve alkolden daha az zararlıdır: Esrar sigara ve alkolden daha fazla kanser edicidir.
Beni buna başka sebepler itti: Sorumlu kişinin kendisidir.
Uyuşturucu sadece kullanan kişiye zarar verir: Bu durumdan özellikle aile ve tüm toplum etkilenir.
Maddelerden bahsetmek kullanımı teşvik eder: Çocuğunuzun gelişimine uygun, doğru bilgiler verilmesi kullanımı teşvik etmez. Bu çocuğunuzun arkadaşlarından veya medyadan yanlış bilgiler edinmesinden daha sağlıklıdır.
Bağımlılık tedavi edilemez: Tedavi çok zordur ama kişinin isteğiyle başarılabilir. Yalnız şeker hastalığı gibi kontrol altında tutulmalıdır.”
|