TOBB Genel Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Siyasetçilerden tek isteklerinin, ayaklarındaki prangaları sökmeleri olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, ‘’Bu sistemi değiştirmek için öncelikle yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Yeni bir anayasadan başlayarak siyasî partiler, seçim yasası, hukuk, kamu personel reformu, vergi sisteminin yenilenmesi, yeni ticaret kanunu, yatırım teşvik sisteminin yenilenmesi, finansmana erişimin kolaylaştırılması lâzım” diye konuştu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni bir Anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi.
Bölgenin en büyük sorununu işsizlik şeklinde tanımlayan Hisarcıklıoğlu, ‘’Huzurun olduğu yerde ticaret, ticaretin olduğu yerde zenginlik olur’’ dedi.
Batman Müşterek Oda/Borsa Toplantısı ile Ticaret Borsası’nın temel atma törenine katılmak üzere şehre gelen Hisarcıklıoğlu, Vali Recep Kızılcık’ı makamında ziyaret etti. Hisarcıklıoğlu, Valilik ziyaretinin ardından Teknik Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen Batman Müşterek Oda ve Borsa Toplantısı’na katıldı. Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada bölgenin en büyük sorununun işsizlik olduğunu vurguladı. Teşvik Yasası’nın bölgeye katkı sağlamayacağını önceden belirttiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, yasadan sadece 6 ilin memnun, 75 ilin ise şikayetçi olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, bölgesel teşvik sistemine geçilmesi gerektiğini kaydetti.
Siyasetçilerden tek isteklerinin, ayaklarındaki prangaları sökmeleri olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: ‘’Bu sistemi değiştirmek için öncelikle yeni bir Anayasaya ihtiyaç var. Yeni bir Anayasadan başlayarak siyasi partiler, seçim yasası, hukuk, kamu personel reformu, vergi sisteminin yenilenmesi, yeni ticaret kanunu, yatırım teşvik sisteminin yenilenmesi, finansmana erişimin kolaylaştırılması lazım. 1982 Anayasa’sının değiştirilmez maddesi; ‘Türkiye vatandaşı eşittir.’ Yani herkesi aynı konuma getiriyor. Doğrusu da budur. Anayasa Mahkemesi bir karar veriyor. ‘SSK ve Bağkur’u bilmem ama Emekli Sandığı’nı SSK ve Bağkur ile aynı düzenlemeyi yapamazsın. Düzenlemeye kalkarsan bunu SSK ve Bağkur ile birlikte yapamazsın’ diyor. Hani değiştirilmez maddedeki eşitlik? Yani biz bürokrat olmadık diye üvey evlat mıyız? ‘Memurun 18-45 yaş dişinin tamirini devlet öder’ diyor SSK ve Bağkur’lunun ‘herkes kendi cebinden ödesin’ diyor. Memurun disiplin cezası alması bile Anayasa’nın içinde. Nasıl olsa bu Meclis 367’yi bulmaz. 367 sınırına dayanarak Anayasa’nın içine almışlar. Dünyanın hiçbir Anayasası’nda yoktur. Memura ceza verilmesi sistemi Anayasa’nın içinde yer alıyor. Bugün artık kalkınma ve zenginlik özel sektörün elinde. Ama Anayasa kamuyu da ele aldığı için kamu ile kalkınacaksın dediği için maalesef birçok noktada bize engel oluyor. Onun için yeni bir Anayasa’ya ihtiyacımız var. Ayrıca Kamu yönetimi reformuna ihtiyacımız var. Sistemin değişmesi lazım. Kamu benin kaynaklarımı tüketiyor. Eğer bunları yaparsak ortalama 7.5’luk büyüme hızını yakalarız. Eğer böyle devam edersek 2019 yılında Avrupa’da fert başına düşen gelirin ancak yarısını yakalayacağız.
Onun için 7.5’luk büyüme hızını devam ettirmemiz lazım. Bunun için yapısal reformların yapılması lazım. 25 yıl önce bir adam, ‘Türkiye’yi dünyaya açacağım’ dedi. 3 milyar dolar ihracattan 100 milyar dolar ihracata yükseldik. Bunun yüzde 90’ı sanayi malıdır. 25 senede geldiğimiz nokta buradır. Her yere sanayi malı ihracatı yapıyoruz.
Bugün Avrupa’da her 2 televizyondan bir tanesi Türk malıdır. Biz diyoruz ki; bu ülkeyi zenginleştiririz. Biz Türkiye’yi layık olduğu yere getiririz.’’
Toplantıda konuşan AKP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şimşek de kalkınmanın ve büyümenin sürmesi, toplumsal refahın yükseltilmesi için bu dönemin iyi kullanılması gerektiğini söyledi. Şimşek, çok kapsamlı bir reform programının uygulanması gerektiğini kaydetti.
|