Denetlenemeyen firmaların yasak olan katkı maddelerini kullanması büyük sağlık problemlerine yol açabiliyor.
Tükettiğimiz birçok gıdanın üretiminde katkı maddeleri kullanılıyor. Dayanıklılığı arttırmak veya ürüne birtakım özellikler kazandırmak için kullanılan bu maddeler insan sağlığını tehlikeye atabiliyor.
Tükettiğimiz hemen her ürün, gıda katkı maddeleri içeriyor. Bu maddeler ürünün rengini korumak, kalitesini artırmak, raf ömrünü uzatmak ve tat kazandırmak gibi çeşitli amaçlarla kullanılıyor. Ancak bu maddelerin fazla kullanımı çeşitli sağlık problemlerine yol açabiliyor. Meselâ unları beyazlatmak için kullanılan “benzoil peroksit” doz aşımında kırmızı kan hücrelerini olumsuz etkiliyor. Konserve ve çerezlerde kullanılan E-127 maddesi ise öngörülen oranın üzerine çıktığında guatr kanserine sebep olabiliyor.
Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ali Haydar Süslü, gıda katkı maddesi kullanımıyla ilgili en büyük sorunun denetlenemeyen firmalar olduğunu belirtiyor: “Problemimiz katkı maddelerinin hatalı kullanımı ya da yasak olan katkı maddelerinin kullanımıyla ilgili kayıtdışı olan firmaların yaptığı üretimlerdir. Bu ancak şikâyet olursa ilgili Tarım İl Müdürlüğü ya da Bakanlık bunu tesbit edebilir. Yoksa onun haricinde rutin kontrollerde bunun denetimi yapılmadığı için bunun ortaya çıkması çok zor.”
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Sekreteri Firdevs Koroğlu ise bu konuda çalışma yapmak istediklerini söylüyor:
“Bugün hangi katkı maddesinin hangi oranda kullanıldığını ya da o katkı maddesinin yasalara uyup uymayacağını tesbit ettirmek çok pahalı bir iş. TÜKODER’in böyle bir bütçesi ve kaynağı yok. Onun için mevcut laboratuvarlardan TÜKODER’in belli miktarlarda ücretsiz kullanım hakkını sağlamaları gerekiyor.”
|