TÜRKİYE hızla çölleşiyor! Bu seneki kuraklık, önümüzdeki felaket yıllarının sadece küçük bir işaretidir! Dünya yağış haritalarına bakın!
Afrika, Türkiye dahil Ortadoğu ve Orta Asya dünyanın az yağış alan bölgeleridir! Küresel ısınma ülkemizi yavaş savaş kuraklığa iterken, bizler de ellerimizle su kaynaklarımızı tahrip ediyoruz... Suyu israf ediyoruz... Hâlâ “su tasarrufu”nda hiçbir ilimiz yüzde 25 düzeyine ulaşamadı!
Halbuki... Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülkenin bazı kesimlerinde “çöl karakteri oluştuğunu” açıklıyor! ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), erozyonun şiddetlenerek devam etmesi ve etkili tedbirler alınmaması halinde Türkiye’nin büyük bir bölümünün 2040 yılında “çöl” olacağını öngörüyor! 2040 yılı, çok uzak değil, çocuklarınızı düşünün!
Devlet Su İşleri
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, DSİ, Türkiye’nin en hayati kurumlarından biri. 1954’te kuruldu. Akan her damla suda, yanan her ışıkta, sulanan her metrekare tarlada onun hakkı var. Vereceğim rakamlar DSİ’nindir:
Yılda kişi başına 8 bin metreküp kullanılabilir su düşen ülkeler su zengini sayılıyor. Biz bunun çok uzağındayız.
Türkiye’de yılların ortalaması olarak kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1500 metreküptür. ‘Su sıkıntısı çeken ülkeler’ sınıfındayız! Zaten 1000 metreküpün altına düşünce ‘kurak’ ülke oluyorsunuz! Etiyopya gibi!
Buna rağmen mesela İsrail’deki “suyu tasarruflu kullanma alışkanlığı” bizde yok!
Su tesisatı, cihaz ve armatürlerimiz bizden 4-5 kat fazla yağış alan Avrupa tasarımlarına göre yapıldığı için şelale gibi akar! Kullanılmış suyu tuvalet temizliği için tekrar kullanacak tesisattan haberimiz yok!
Baraj ve göletler dışında, sitelerde, park ve bahçelerde, üniversite kampuslarında yağmur sularını biriktirecek sarnıçlarımız yok! ‘Damlama’ tekniğini kullanmadığımız için, tarlalara suyu salıp hem erozyon ve tuzlanmayla toprağı mahvediyoruz hem de suyu israf ediyoruz! Aşırı su kullanımı yüzünden Harran tuzlanıyor! Konya Ovası çölleşiyor, yeraltı suları Tuz Gölü’nün seviyesinin altına düştü!
(...)
Sayın Başbakan! Seferberlik lazım! Barajlardan tarlalara, armatür ve klozet tasarımlarından su kaçaklarının önlenmesine kadar, su üreten, su kullanan her birim seferber edilmeli, “psikolojik harekât” bu konuda bilinçlenme için yapılmalı!
Milliyet, 13.8.2007
|