Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aysel Gürler, artan sıcak hava ve ozon tabakasının delinmesi sebebiyle zararlı güneş ışınlarının etkisinin arttığını söyledi.
Özellikle çocukların, uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmasının çok tehlikeli olduğunu belirten Gürler, ‘’Çocukların, çocukluk çağında, bilinçsizce uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmaları nedeniyle, yaşamlarının bir döneminde, deri ya da ağır kanser tümörleri ile karşılaşma olasılığı çok yüksek’’ dedi.
Bebek ve çocukların, yetişkinlere nazaran, güneşin zararlarından daha fazla etkilendiğine dikkati çeken Gürler, ‘’Bebek ve çocuklara, güneşe çıkmadan önce suda etkisini kaybetmeyen yüksek koruma faktörlü koruyucular sürülmeli. Bebekler, doktorun tavsiyesi doğrultusunda güneşe çıkartılmalı. Çocuklara, güneşe çıkmadan önce, üstlerine açık renkli penye giydirilmeli. Işınların dik geldiği saatlerde mutlaka kapalı yerlerde bulunulmalı’’ diye konuştu.
Gürler, yaşlıların da güneş ışınlarının zararları açısından risk altında olduğunu belirterek, ‘’50 yaş üstündekiler riskli gruptur. Çünkü, genç yaşta cildin kendini tamir etme özelliği vardır. Yaş ilerledikçe, cildin direnci azalır ve güneş ışınlarının etkisiyle kanser öncesi belirtiler karşımıza çıkar. Bunlar ilerde sorun meydana getiren kanserleri oluşturur’’ dedi.
Güneş ışınlarının zararlarından etkilenmemek için saat 11.00-15.00 arasında kapalı mekânlarda durulması gerektiğinin altını çizen Gürler, ‘’Yansıyan ışınlar da tehlikeli olduğu için şemsiye altında da durulmamalı. Bu saatlerde, güneş ışınlarının ciltte yapacağı yan etkiler diğer saatlere göre daha fazla. Bu saat aralığındaki ışınlar büyük çoğunlukla kanserojen özelliği taşıyor’’ diye konuştu.
|