Aşırı sıcakların geri dönmesi ve bazı bölgelerde sıcaklıkların 45 dereceye ulaşmasıyla birlikte, sıcak bitkinliği, sıcak krampları, sıcak çarpması ve kırgınlık, ateş, titreme denilen rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Uzmanlar, sıcak ve aşırı nemli ortamlarda bulunanların risk altında olduğunu belirtiyor.
Acıbadem Bursa Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cem Heper, insan vücudunun sadece 1,5 derecelik ısı artışına dayanabileceğini belirterek, “Özellikle klimalı serin ortamlardan çıkıp, aniden aşırı sıcakla karşılaşanların yanısıra, sıcak ve aşırı nemli ortamlarda bulunmak zorunda kalanlarda tehlike daha fazla. Çünkü vücudun ısı ayarı bozuluyor” dedi.
Acıbadem Kadıköy Hastanesi Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Şirin Parkan ise aşırı sıcaklardaki sıvı kaybının oluşturacağı tehlikelere karşı uyararak şöyle konuştu: “Sıvı kaybı, şeker koması, ishal, aşırı kusma ve kan kaybına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıklar da, sıvı kaybının zamanında giderilememesi durumunda böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek yetmezlik oluşmasına yol açabilir.”
|