Televizyonun kadınların gündelik hayatlarına etkisi üzerine yapılan bir araştırmaya göre, kadınlar günde ortalama 4 saat 42 dakikalarını televizyon karşısında geçiriyor. Kadınların yarıdan fazlası, ev işleri, gezme, alış veriş ve uyku saatlerini de izleyecekleri televizyon programlarına göre düzenliyor.
Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Ana Bilim Dalı’nda doktora öğrenci Esra Gülmez’in Elazığ’da 36 mahallede 15 yaş üstü evli kadınlar arasında bir araştırma yaptı. Gülmez’in 383 kadın ile yaptığı ‘Televizyonun kadınların gündelik hayatlarına etkisi’ konulu araştırmada, kadınların günde ortalama 4 saat 42 dakika televizyon izledikleri belirlendi. Araştırmada ayrıca, kadınların yarısından fazlasının izleyeceği programlar için ev işlerinden, gezme, alışveriş ve uyku saatlerine kadar çeşitli düzenlemeler yaptıkları ortaya çıktı. Araştırmada, kadınların televizyon izleme sebepleri arasında vakit geçirmek ve eğlenme ilk sırada yer alırken, onu her konuda bilgi edinmek izliyor.
Araştırmaya göre, kadınların televizyon izlerken en çok rahatsızlık duydukları konuların başında müstehcen sahnelerin geldiği, bunu toplumsal değerlere aykırı olan yayınlar ve aşırı şiddetin izlediği belirlendi.
Kadınların müstehcen sahnelere karşı ilk tepkilerini kanal değiştirmek olarak verdikleri belirtilen araştırma, televizyon iletilerinden rahatsızlık duyanların çokluğuna karşılık televizyon kanalını ve RTÜK’ü arayarak demokratik bir şekilde tepki verenlerin ise sadece 6 kişi olması dikkat çekici olarak nitelendiriliyor.
Araştırma, televizyonu en çok seyreden ve onsuz yapamayan kadınlar da dahil, kadınların büyük bir çoğunluğunun televizyonun toplumun ahlâkını ve kültürünü bozduğu görüşünde olduklarını ortaya koyarken, kadınların televizyonda aşırı müstehcen görüntülerden, giyilen kıyafetlerden ve toplumun değer yargılarına ters düşen durumlardan rahatsız olduklarını, televizyonun içeriğinde yer alan ve büyüklere karşı yapılan yanlış davranışların, toplumda sevgi ve saygının ortadan kalkmasına, ailenin önemini yitirmesine sebep olduğu düşüncesiyle oldukça tepkili olduklarının belirlendiğini tesbit etti.
|