Aşırı sıcaklarla birlikte kendini göstermeye başlayan ishal rahatsızlığının basite alınmaması gerektiği uyarısı yapıldı.
İshal sebeplerinin başında mikrobik ishaller geldiği, yaz ishallerinin de bu gruba dahil olduğu bildirildi. Mikroplar dışında, özellikle antibiyotikler ve çeşitli ilaçlar, mide-barsak hastalıkları, bazı hormonal hastalıklar, aşırı ve ani ısı değişimleri bağırsak veya bağırsak komşuluğunda oluşan tümöral durumlar ve heyecan, üzüntü, korku, stres gibi durumların da ishale sebep olabildiğine dikkat çekildi.
Kızılay Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Metin Ekici, mikrop bulaşmış suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış gıdaların tüketilmesi sonucu, ishale yol açan mikroplar ağız yoluyla insanların bağırsaklarına ulaştığını kaydetti. Bu mikropların bazılarının bağırsak duvarında iltahap oluşturarak bağırsak hareketlerini artırıp bağırsağa su ve iltihabi hücrelerin geçişine sebep olduğunu kaydeden Ekici, “Bazıları ise iltihaba yol açmaz. Ancak salgıladıkları zehirli maddeler etkisi ile bağırsağa su ve tuz geçişini artırarak ishale neden olur” diye konuştu.
İshalde öncelikle vücudun kaybettiği su ve tuzu yerine koymak için solisyon içilmesi gerektiğine dikkat çeken Ekici, solisyonun hazırlanışının, bir litre kaynatılmış ve soğutulmuş suya bir çorba kaşığı şeker, yarım çorba kaşığı kaya tuzu, bir çay kaşığı karbonat karıştırılarak mümkün olduğunca sık aralıklarla içilmesi gerektiğini belirtti. Evde tedavi için ishal diyeti öneren Ekici, ishal olan kişilerin, düzelene kadar yağsız gıdalar almasını ve bol miktarda su tüketmesini, sebze, meyve, kuru yemiş, çikolata, kızartma ve yağlı gıdalar yerine, yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates, yağsız et-tavuk, yağsız ızgara köfte yemelerini tavsiye etti.
|