Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sağlıklı mangal nasıl yapılır?

Mangal yapılırken uygulanan yanlış pişirme yöntemleri, akciğer ve sindirim sistemi kanserlerine sebep olabiliyor. Uzmanlar, sağlıklı mangal keyfi için kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe bırakılması gerektiğini söylüyor.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, mangal yapılırken uygulanan yanlış pişirme yöntemleri, kanser yapıcı maddelerin oluşmasına sebep oluyor. Bu maddelerden biri olan polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) ızgara, dumanlama ve kızartma işlemleri sırasında uygulanan yüksek ısıl işlemlerde gıdalarda oluşuyor, mangalda pişirilen etlerde ise yüksek düzeye çıkıyor.

Etin, odun ateşinin alevine doğrudan tutulması durumunda yüksek düzeyde, kor üzerinde pişirildiğinde ise daha düşük düzeyde PAH oluşuyor.

Yiyeceklerin pişirilmesi sırasında erimiş yağların ısı kaynağı üzerine damlaması sonucu meydana gelen parçalanma ile de PAH oluşumu artıyor ve etin üzerine birikiyor.

Hamburger, biftek, balık ve tavuk etlerinin yüksek ısıda mangal ateşinde pişirilmesi sonucunda PAH içerikleri önemli ölçüde artıyor.

Mangaldaki kömür ve kömür tozları, pişirilen besinlerin üzerine sinerek kanserojen etki yapıyor; başta mide kanseri olmak üzere yemek borusu ve kalın bağırsak kanserlerine sebep olabiliyor.

Öte yandan sıcak havalarda bozulma riski yüksek besinlerden et ve ürünlerinin uygun şartlarda hazırlanmaması ve pişirilmemesi, uzun süre bekletilmesi sonucunda da besin zehirlenmesi meydana gelebiliyor.

MANGAL KEYFİ İÇİN

SAĞLIKLI BESLENME TEKLİFLERİ

* Mangalda pişirilmek için tavuk eti gibi beyaz etlerin tercih edilmeli, eğer kırmızı et pişirilmek istenirse yağsız olması ve içine kuyruk yağı konulmaması gerekiyor.

* Yakıt olarak alevsiz yanan ladin ağacı veya çam kozalakları, tezek gibi kaynaklar kullanılmamalı, saf odun kömürü tercih edilmeli.

* Kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe bırakılmalı, etler ateşe çok yaklaştırılmamalı, alevle yakılarak pişirilmemeli.

* Etlere pişirilmeden önce terbiye işleminin uygulanması (sıvıyağ, sirke, limon suyu, süt, yoğurt, tuz vb. oluşan soslar) tercih edilmeli, bu işlemde çay şekeri kullanılmamalı.

* Çiğ veya pişmiş et ve et ürünleri açıkta veya oda sıcaklığında bırakılmamalı, tüketilene kadar buzdolabı ısısında (0-4°C) muhafaza edilmeli.

* Çiğ besinler ile pişmiş yiyecekler birbirine temas etmeyecek şekilde üzerleri kapalı olarak muhafaza edilmeli.

* Mangal etlerinin yanında mutlaka söğüş sebze, salata, meyve gibi besinler tüketilmeli, sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra yenilmeli.

* Özellikle çiğ kırmızı et, kümes hayvan etleri ve yumurta gibi besinleri hazırladıktan sonra eller iyice yıkanmalı, bu tür besinler ile pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası ve bıçaklar kullanılmalı.

/ ANKARA

31.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Çocuk istismarı sınır tanımıyor

  KRİZ DERİNLEŞTİ

  Marmaray’ın ilk seferi 2011’de

  ÖSS’de son günler

  Diyarbakır’da ‘Girdap 2’ operasyonu

  Günay: Anayasa konusundaki tavrımız, beyannamede açık

  Fikirlerin açıklanmasına karşı olmayın

  YAŞ, yarın toplanıyor

  Özdebir ASO Başkanı

  Başkanı asil üyeler seçecek

  Konyalılar yeni kabinede bakan istiyor

  Siyaseti bırakarak örnek olmak istedim

  AB’ye tam üyelik sürecini iyi yönetin

  Omuzlarımızdaki yük ikiye katlandı

  Sarıgül: Atatürk’ü kullanarak siyaset yapılmamalı

  Risâle-i Nur Anlama Semineri sona erdi

  Yılmaz mazbatasını vekâletle aldı

  Bağımsızlar yemin törenini beklemedi

  Mutluluk silâhla taçlandırılmaz

  IUS’dan öğrencilere dâvet

  Ankara’da sular kesiliyor

  Suşehri Meslekî Eğitim Merkezi açıldı

  Ankara’nın çehresi de değişiyor

  Sünnet sezonu başladı

  Asırlık dede ilk kez doktora gitti

  Nem, kalp hastaları için risk

  Sıcak ve soğuk bir arada dişlere zararlı

  Beldenin yarısı İngiltere’de

  Meke bataklığa dönüyor

  Anne sütü yetersizse

  Sağlıklı mangal nasıl yapılır?


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004