Konya Vakıf Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hızır Yılmaz, genellikle ilk günlerde miktar olarak yetersiz olan anne sütünün ilk hafta içerisinde günden güne artarak bollaşacağını belirtiyor.
Bu dönemde anne sütünün bebeğin su ve gıda ihtiyacını karşılayacak yegâne besin olduğunu bildiren Uzm. Dr. Hızır Yılmaz, “Anne sütü miktar olarak bollaşıncaya kadar enerji ihtiyacı yanında su bakımından da yetersizlik söz konusudur. Özellikle ilk doğum veya sezaryen sonrasında sütün bollaşması gecikebilmektedir. Bebekler normalde vücutlarında bir miktar fazla su ile doğarlar. İlk hafta içinde yüzde 5 ile 10 arasında kilo kaybı bu fazla suyun kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Bu durum aslında anne sütünün çoğalıp bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayacağı zamana kadarki bir koruma sistemidir” diyor.
Özellikle sütün geciktiği bebeklerde bu depo suyun yetersiz olabildiğini ve sıvı kaybının olumsuz sonuçlara yol açabildiğini aktaran Uzm. Dr. Hızır Yılmaz, “Yenidoğan dehidratasyon kendini sıklıkla ateş, huzursuzluk, ağızda kuruluk, idrarda azalma, gecikme gibi belirtilerle belli etmekte, ileri safhalarda üre yükselmesi, elektrolitlerde bozulma, hatta karaciğer fonksiyonlarının bozulması ve sarılık gibi durumlara yol açabilmektedir. Tedavide gecikme sepsise kadar gidebilecek ciddi hastalıklara da yol açabilmektedir” diye uyarıyor.
Bu durumdan korunmanın tek yolunun emzirildikten sonra bebeğe iyice kaynatılıp soğutulmuş su takviyesi yapmak olduğunu anlatan Uzm. Dr. Yılmaz: “Su biberonla değil kaşıkla verilmeli, bebek almıyorsa zorlanmamalıdır” uyarısında bulunuyor.
Anne sütü kampanyaları çerçevesinde topluma; ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi, su dahil hiçbir ek gıda verilmemesinin yoğun şekilde anlatıldığını hatırlatan Uzm. Dr. Yılmaz, istisna olarak özellikle erken yenidoğan döneminde olmak üzere anne sütü yanında bebeklere temiz kaynatılıp soğutulmuş temiz su takviyesinin faydalı olacağını kaydediyor.
|