Türkiye, bugün 23. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gidiyor. 42 milyon 533 bin 41 seçmen, 158 bin 700 sandıkta oy kullanacak. Vatandaşlar, seçmen bilgi kâğıtları ve geçerli kimlik belgeleriyle oyunu verecek. Seçmen bilgi kâğıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Oy verme işlemi doğu illerinde 07.00-16.00, batı illerinde ise 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacak.
Vatandaşlar, seçmen bilgi kâğıtları ve geçerli kimlik belgeleriyle oyunu verecek. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Seçmen kâğıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri geçerli kimlik belgeleriyle (nüfus kâğıdı, resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler.
Belediyeler ile köy ve mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik bilgileri geçerli olmayacak. Bu belgelerden birini ibraz edemeyen seçmen oyunu kullanamayacak.
Seçmenler, YSK’nın ‘’www.ysk.gov.tr’’ internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.
Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak.
Oy verme işlemi, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00-16.00 saatleri arasında, bu illerin dışında kalan diğer illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacak.
Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek. Seçim günü, sandık başına gelen seçmenler, sandık kurulu önüne kurul başkanı tarafından sıra ile birer birer alınacak.
Gebeler, hastalar, özürlüler ve yaşlılar sırada bekletilmeden oylarını kullanabilecek.
Ceza infaz kurumları ve tutukevlerine de bugün sandık konulacak.
14 SİYASî PARTİ, 699 BAĞIMSIZ
Seçime 14 siyâsî parti katılacak. 85 seçim bölgesinin bulunduğu seçimde, 699’u bağımsız, toplam 7394 aday yarışacak.
Çekilen kura sonucu siyâsî partiler, birleşik oy pusulasında sırasıyla; Aydınlık Türkiye Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Saadet Partisi, İşçi Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Genç Parti, Demokrat Parti, Liberal Demokrat Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Emek Partisi ve Türkiye Komünist Partisi olarak yer alacak.
İlk kez bağımsız adayların isimleri de birleşik oy pusulasında bulunacak. Pusulaların üst bölümünde siyâsî partilere, alt ve yan bölümlerinde bağımsız adayların isimlerine yer verilecek.
Bağımsız aday sayısı fazla olan illerde büyük zarflar, diğer illerde normal boyuttaki zarflar kullanılacak.
OYLARIN TASNİFİ
Sandıklar, sandık seçmen listesindeki seçmenlerin tamamı oy kullanmış olsalar dahi, oy verme için belirlenen sürelerin bitiminden önce açılamayacak.
Oy verme için belirlenen sürelerin bitiminde sandık başında bekleyen varsa, bunların sayımı yapılarak hepsinin oy kullanması sağlanacak.
YSK’nın belirlediği esaslara göre, hangi seçmen tarafından atıldığı belli olacak şekilde imza, mühür veya işaret taşıyan, arkasında sandık kurulu başkanlığının mühürü bulunmayan oy pusulalarının yanı sıra hiçbir yerine ‘’evet’’ ve ‘tercih’’ mühürü basılmamış oy pusulaları geçersiz sayılacak. Birden fazla siyâsî partiye ayrılan alana basılmış veya taşmış ‘’evet’’ veya ‘’tercih’’ mühürlü oy pusulaları da geçersiz olacak.
|