GAP Projesi kapsamında inşa edilen Birecik Barajı sebebiyle 5’te 2’lik bölümü sular altında kalan Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde, maddî zararları karşılanan vatandaşlar, taşındıkları ‘’Yeni Halfeti’’de sosyal açıdan çeşitli sorunlar yaşıyor.
Halfeti Kaymakamı Yavuz Selim Süzer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilçe merkezinin çoğunluğunun sular altında kalmasının ardından ‘’Yeni Halfeti’’ye taşınan vatandaşların ilk önceleri, ‘’ilçeden köye göç etmiş’’ duruma düştüklerini ve az da olsa çeşitli sosyal sorunlar yaşadıklarını anlattı.
Süzer, bazı vatandaşların ilk etapta eski düzenlerini terk etmeleri sebebiyle bir ‘’sosyal şok’’ yaşadığını kaydetti.
Birbirine uzak 4 köyün de mahalle olarak ilçeye bağlanmasının ardından, toplu taşıma hizmetlerinin bulunmaması nedeniyle ilçede ulaşımda sıkıntıların yaşandığı aktaran Süzer, önümüzdeki yıllarda resmi kurumların da yeni yerleşim birimine taşınmasının planlandığını, böylece bu sorunun da giderilmiş olabileceğini anlattı.
Süzer, bu durumda eski Halfeti’nin tamamen bir turistik mekan haline geleceği ve başta kaymakamlık binası olmak üzere eski binaların turistik amaçla kullanılmasının düşünüldüğünü kaydetti.
Alınan bilgiye göre, 2000 yılından sonra GAP kapsamındaki Birecik Barajı’nda su tutulmaya başlanmasıyla, bir bölümü su altında kalan Halfeti’deki nüfusun çoğu, 9-10 kilometre uzaklıkta inşa edilen ‘’Yeni Halfeti’’ye taşındı.
İş yeri, tarla ve arazileri sular altında kalan vatandaşlara istimlak bedelleri ödenirken, evleri sular altında kalan vatandaşlar da, Başbakanlık Toplu Konut İdaresince (TOKİ) inşa edilen yeni yerleşim birimindeki evlere taşınınca, ilçe merkezinde sadece birkaç ev ve iş yeri ile resmi kurumlar kaldı.
Daha önceleri adeta bir sahil beldesinde, Akdeniz iklimine benzer iklimde yaşamaya alışan vatandaşlar, 10 kilometre uzaklıkta da olsa yeşilliğin bulunmadığı ve karasal iklimin hakim olduğu bölgede yaşamaya alışmakta bir süre sıkıntı yaşadı. Bölge halkı, aradan geçen sürede yerleştikleri ‘’Yeni Halfeti’’yi de yeşillendirdiler, ancak yine de akarsu bulunmadığı için aynı iklimi bulamıyor. Küçük bir turizm beldesine dönen eski yerleşim birimine çoğu ilçe sakini artık sadece resmî kurumlarda veya banka şubesindeki işlemler için gitmek durumunda kalıyor. Toplu taşıma hizmetlerinin bulunmadığı ilçede bu alanda en büyük sorun ulaşımda yaşanıyor.
|