Londra’da açıklanan raporda, gelecek yıl şehirlerde yaşayan nüfusun 3,3 milyar olacağı belirtiliyor. Bu rakamın 2030’da 5 milyar olacağı tahmin edilen raporda, bunun da o yıllardaki dünya nüfusunun yüzde 60’ını teşkil edeceği kaydediliyor.
Kırsal kesimden şehire göç eden milyarlarca kişinin büyük çoğunluğunu fakirlerin oluşturacağına da dikkat çekilen raporda, şehirlere göçün en çok gelişmekte olan ülkelerde, özelikle Afrika ve Asya’da dikkat çekici düzeyde olacağı, bu kıt’alarda 2000-2030 yılları arasında şehirlerde yaşayan nüfusun ikiye katlanacağı ve buralardaki şehirlerde nüfusunun, bütün dünyadaki şehirli nüfusun yüzde 80’ini oluşturacağı bildiriliyor. Bu dönemde bu iki kıt’ada nüfusun ABD ve Çin nüfusu kadar, yani 1,7 milyar artacağı, gelişmiş ülkelerdeki şehirli nüfusun artışının ise daha yavaş olacağı ve 870 milyondan 1,01 milyara yükseleceği tahmin ediliyor.
“ŞEHİRLEŞME KAÇINILMAZ”
Şehirleşmenin kaçınılmaz olduğuna da dikkat çekilen raporda, bunun olumlu sonuçları olabileceği, endüstrileşme çağında hiçbir ülkenin şehirleşme olmaksızın dikkate değer ekonomik büyüme sağlayamadığı ifade ediliyor. Raporda, bütün dünyada şehirleşmenin son yıllarda mega şehirlerden ziyade nüfusu 500 binden az şehir ve kasabalarda yoğunlaştığına, planlama ve uygulama açısından zayıf olan bu yerleşim birimlerinin üzerinde büyük baskılar oluştuğuna da işaret edilerek, çözüm için hükümetler, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası örgütlere gerekli adımların atılması çağrısında bulunuluyor.
|