4. Geleneksel Diyarbakır Mezunları Karpuz Kesme Günü geçtiğimiz günlerde Mir Yıldız Sosyal Tesisleri’nde düzenlendi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen gönül dostlarıyla beraber, eski ve yeni mezunların bir arada buluştuğu ve kaynaştığı bu program, Diyarbakır Eğitim Grubu Sosyal Kültür-Spor Koordinatörlüğü tarafından düzenlendi.
700 kişilik salonda oturacak yer kalmazken, bazı konuklar programı ayakta takip etmek zorunda kaldılar.
Program, Nedim Sarı Hocanın Kur’ân-ı Kerim’den bir aşir okumasıyla başlarken Diyarbakır’daki çalışmalarda önemli bir paya sahip Askeri Ağabeyin, Risâle-i Nur’dan ezbere okuduğu bölümü izledi.
Prof. Dr. Mehmet Aybak, ‘Hoşamedi’ konuşmasında; “Nasıl ki mevsimler içerisinde yaz mevsimi maddî çalışmalar itibarıyla bir hasılat mevsimi ise, aynen öyle de bu mevsim manevî hizmetlerimiz cihetiyle de bir nevî hasılatı toplama vakti ve zamanıdır. Ekmiş olduğunuz tohumların günümüzde çiçek açmış meyvelerini kopararak doyumsuz ruhanî bir lezzeti tadacaksınız” dedi.
Konuşmasının sonunda, programda emeği geçen herkese teşekkür eden Mehmet Aybak, bu programın geleneksel olarak yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Program içerisinde 2006-2007 döneminde gerçekleştirilen çalışmaların fotoğraflardan oluşan sinevizyon gösterisi düzenlendi. Sinevizyonun hemen ardından izleyiciler, miniklerden kurulu ‘Minik Duâlar’ grubunu beklerken, karşılarında uzun beyaz fistanlı, güneş gözlüklü enli boylu büyükleri buldular. Sahnedeki performanslarıyla izleyicileri gülmekten kırıp geçiren grup, ‘Minik Kurbağa’ isimli şarkıyı seslendirdi. Bu bölümün ardından sahneye çıkan genç üniversiteli komedyen Zülküf Özkul, ‘Mantıksız’ adlı tek kişilik Stand Up gösterisi ve Doğu-Batı karışımı ilginç giyim tarzıyla izleyenlere keyifli anlar yaşattı. Daha sonra ise Diyarbakır’a özgü projelerle gündemden düşmeyen yerel Heyvo TV’nin özel çekilişi çekildi. Sorulan sorular karşısında terledikleri gözlenen katılımcılar, çok basit (!) olan sorulara cevap veremeyince, çekilişin tek doğru cevabını bilen kişiye büyük(!) ödül olarak tost makinesi hediye edildi.
Programın bir sonraki bölümünde, Eşref Edip’in Üstad Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri ile yapmış olduğu röportaj canlandırıldı. İzleyicilerin alkışlarıyla arada bir kesintiye uğrayan skeç, çok yoğun bir ilgi gördü. Hemen ardından sahneye çıkan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ferhat Tekeş, perdeye yansıtılan Bediüzzaman ve yaşadığı mekânlardan karelerin olduğu fotoğraflar eşliğinde Kasım Aybak tarafından yazılan “Seni Gördüm” adlı şiiri okudu. Tekeş’in ardından sahneye dâvet edilen Erdem ve Seyyidoğlu ailelerine sorular yöneltildi, ilâhî söylemeleri istendi. Birinci olan aileyi ise patates soyma yarışması belirledi. Erkeklerin bayanlardan daha hızlı patates soyduğu gözlenirken (öğrencilerin bir arada kalmasının bu dünyada dahi faydadan hali olmadığı), yarışmayı patatesleri daha erken soyan Erdem ailesi kazandı.
Yarışmayı müteakiben Diyarbakır’da uzun yıllar hizmette emek vermiş Abbas Ağa’nın hayat serüveni sinevizyon gösterisi eşliğinde sunuldu. İzleyiciler, Abbas Ağa’nın hayat hikâyesini dinlerken kimi zaman güldü, kimi zaman da hüzünlendi. Programın bir sonraki bölümünde ise “Hasbi Rabbi” ve “Çamdağı” ilâhisi seslendirildi. Etkinlikler arasında ise sezon boyunca yapılan etkinliklerde dereceye girenlere, bilgi yarışması birincilerine, futbol turnuvalarında dereceye girenlere, gol krallarına, ilköğretim öğrencileri resim yarışması, lise öğrencileri kompozisyon yarışması ve üniversiteli öğrencileri şiir yarışması birincilerine ödülleri verildi.
Programın ilerleyen bölümlerinde geçen sene senaryo gereği sahnede vurularak öldürülen Molla İdris, yerini oğluna bıraktı. Molla İdris’in oğlu sivri diliyle ağabeylerine eleştiri okları yöneltirken, salonda kahkaha fırtınasının kopmasına sebep oldu. Bir diğer bölümde ise merakla beklenen ve ünlü mafya filmi The Godfather (Baba) filminden esinlenerek çekilen ‘The Abé’ filminin gösterimi yapıldı. Tamamen “Heyvo TV” yapımı, orijinal ve çekimleri beş farklı mekânda gerçekleştirilen bu kısa metrajlı film, Hollywood yapımlarına adeta taş çıkardı. Küçükken ailesini öldüren, katili bulup intikamını almak isteyen Kadir’in hikâyesinin anlatıldığı film, Kadir’in intikamını aldıktan sonra Risâle-i Nurlarla tanışıp değişmesini konu edindi. Daha sonra ise ilâhilerden ve yerel Diyarbakır türkülerinden oluşan repertuarıyla midi bir konser vermek üzere, Tasavvuf Musikisi Grubu sahneye dâvet edildi. İzleyenlerin, yoğun geçen programın ardından dinlenmesini sağlayan grup başarılı performanslarıyla büyük beğeni topladılar. Hemen ardından ise, büyük bir merakla beklenen Diyarbakır Eğitim Grubunun Yılın Büyük Ödülleri dağıtımına geçildi. Yılın “Onur Ödülü”, “Sadakat Ödülü”, “Vefa Ödülü”, “Cefa Ödülü” ve “Jüri Özel Ödülleri”ni hak kazananlara, salondakilerin ayağa kalkarak büyük bir teveccühü ve alkış tufanı eşliğinde dağıtımı yapıldı. Program, omuzlarda sahneye gelen yeni mezunlar ile eski mezunların toplu fotoğrafının çekimi ve kesilen karpuz ile birlikte son buldu.
Program esnasında ise bayanların hazırlamış olduğu leziz yerel yemekler ve çok çeşitli tatlılardan oluşan kermes düzenlendi. İzleyenlerin hem katkıda bulunmak hem de açlıklarını yatıştırmak için yedikleri yiyecekleri çok beğendikleri ve benzerlerini gelecek sene de tatmak istedikleri dile getirildi.
Said M. Kızmaz - Osman Solmaz
|