Fehmi Koru: 28 Şubat süreci bildirilerini andırıyor. Hasan Bülent Kahraman (Siyaset Bilimci): Bildirinin toplumun kendi içinde yaşayan, farklı görüşler sergileyen kesimleri arasında zıtlaşmayı ve çatışmayı öngörüyor, tavsiye ediyor gibi bir mantığa sahip olduğu kanaatindeyim. Ersönmez Yarbay (Ankara Milletvekili): “Teröre karşı kitlesel gösteri yapılmaz, devlet gereğini yapar. Çünkü kitlelerin nasıl ve nereye yönlendirileceği belli olmaz. Kontroldan çıkabilir.
Siyaset Bilimci Hasan Bülent Kahraman, Genelkurmay Başkanlığı’nın “Teröre karşı kitlesel karşı koyma refleksi gösterilmesi” çağrısının toplumun kendi içinde yaşayan, farklı görüşler sergileyen kesimleri arasında zıtlaşmayı ve çatışmayı öngören, tavsiye eden gibi bir mantığa sahip olduğunu söyledi. Katıldıkları bir televizyon programında konuşan Siyaset Bilimci Hasan Bülent Kahraman ve gazeteci Fehmi Koru, son günlerde yaşanan süreci 28 şubat sürecinine benzettiler.
Kahraman, Türkiye’deki darbelerin ve cunta girişimlerinin arkasında orduyla hükümet arasındaki zıtlaşmaların olduğunu belirtti. TSK’nın doğrudan darbe girişiminde bulunamadığını söyleyen Kahraman, Genelkurmay tarafından yayınlanan yeni bildiriyle milleti hükümete karşı harekete geçirmeyi hedeflediğini söyledi. Kahraman “28 Şubat’ta hükümete karşı hukuksal zeminde, toplumsal tepkilerle müdahaleler yapılmıştır. Bu da ordunun istemediği hükümetlerle ilişkisinin nasıl bir seyir izleyeceğinin göstergesi olmuştur. Son dönemde yaşadığımız cumhurbaşkanlığı krizi, erken seçim yapılması, Anayasa Mahkemesinin kararı, mitingler aynı metodolojinin devam ettiğini göstermiştir. Ordu bundan böyle kendini rahatsız eden durumlarda doğrudan darbe yoluna gitmeyecek toplumun belli bir kalkışma hareketinin sonucunu almasını sağlayacaktır” diye konuştu.
“BİLDİRİ ÇATIŞMAYI TEŞVİK EDİYOR”
Genelkurmay açıklamasında Türkiye’nin üniter yapısının tehlikede olduğu görüşünü değerlendiren Kahraman, şöyle devam etti: “Ben bir siyaset bilimci olarak Türkiye’nin üniter yapısının tehlikede olup olmadığını kendi mantığım içinde ortaya koyabilirim. Ancak Genelkurmay açıklamasının bir alt dili var. Bildirinin toplumun kendi içinde yaşayan, farklı görüşler sergileyen kesimleri arasında zıtlaşmayı ve çatışmayı öngörüyor, tavsiye ediyor gibi bir mantığa sahip olduğu kanaatindeyim. Bunu böyle değerlendiriyorum.”
Önümüzdeki dönemde şiddet olaylarının artmasında endişe ettiğini söyleyen Kahraman, “Türkiye, 1970’lerden bu yana linç kültürüyle karşı karşıya. Bu sadece politik olaylarla ilgili değil. Türkiye’de insanlar arası ilişkilerde aşırı şiddet var. Bir gencin üstündeki tişört yüzünden linç edilmek istenmesi bunun göstergesi. Önümüzdeki dönemde yaşanacak şiddet olaylarının dayanağı bu bildiri olacaktır” tesbitinde bulundu.
Koru: Silâhtan anlamayan
PKK slogandan mı anlayacak?
Programda konuşan Fehmi Koru da 28 Şubat sürecinin devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Muhtırayla beraber terör ne durumda, terörle mücadale nasıl yapılması gerekir tartışmalarını yapamıyoruz. Burada 28 Şubat süreciyle ilgili siyasi bir proje söz konusu. Üst düzey bir yetkilinin artık darbeleri sivil toplum örgütleri yapsın açıklaması basına yansıdı. Ondan sonra sivil toplum hareketleri başlatıldı. Bir önceki Genelkurmay açıklamasında ‘Ne mutlu Türküm’ diyemeyen düşman ilan ediliyordu. Anlaşılan o ki adım adım önceden tasarlanmış bir projeyle karşı karşıyayız. Mayınlar patlıyor, şehit cenazeleri Türkiye’nin değişik yerlerine gidiyor. Ankara’nın göbeğinde bombalar patlıyor. Benim anlayamadığım terörle mücadele TSK’nın ve hükümetin aslı göreviyken e-açıklamayla olayın farklı bir boyuta taşınmak istemesidir. Türkiyeyi esaret altına almaya çalışılmaktadır. Bizden teröre karşı miting yapmamız isteniyor. Mitingi PKK’ya karşı mı yapacağız. PKK, silâhtan anlamayıp ‘kahrolsun PKK’ sloganlarından mı anlayacak, Türkiye’de yaptığı terörden vazgececek. Bence cumhuriyet mitinglerin devamı olacak siyasî bir hareket isteniyor.”
Ersönmez Yarbay: Çığrından çıkar
AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, teröre karşı kitlesel gösteri yapılmayacağını ifade ederek “Devlet gereğini yapar. Çünkü kitlelerin nasıl ve nereye yönlendirileceği belli olmaz. Kontroldan çıkabilir” dedi.
AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, Genelkurmay Başkanlığının “Teröre karşı kitlesel karşı koyma refleksi gösterilmesi” çağrısına temkinli yaklaştı. Yarbay, şunları söyledi: “Teröre karşı kitlesel gösteri yapılmaz, devlet gereğini yapar. Çünkü kitlelerin nasıl ve nereye yönlendirileceği belli olmaz. Kontroldan çıkabilir. Bu gösteriler Türkiye’yi sıkıntıya da sokar. Sınır ötesi operasyon olayı uluslararası arenaya taşır. Zaten PKK’nın istediği de budur. Sonra birileri diyecektir ki, oraya barış gücü askeri gönderelim. Olay uluslararası arenaya taşındığı zaman Türkiye bundan zararlı çıkar. Siyasi irade sınır ötesi operasyon yapalım derse ben buna hayır derim.”
Terörün her türlüsünü kınıyoruz
Diyanet-Sen’den yapılan yazılı açımlamada ise son zamanlarda gerek askerlere, gerekse sivil halka karşı gerçekleştirilen terör olaylarının milleti derinden üzdüğü belirtilerek, “Ne adına olursa olsun askerimize ve milletimize karşı düzenlenen bu tür hain saldırılar asla amacına ulaşamayacak, ülkemizin birliğine ve bütünlüğüne zarar veremeyecektir” denildi.
Açıklamada, huzur ve güven ortamını bozarak, korku ve panik havasının oluşturulmaya çalışıldığı şu günlerde gerek sivil toplum örgütleri, gerekse medyanın sağduyulu bir tavır ortaya koyarak hainlere amaçlarına asla ulaşamayacaklarını bir kez daha göstermesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada “Diyanet-Sen olarak devletimizin üniter yapısına, milletimizin birlik ve beraberliğine yönelen bu hain saldırıları ve arkasındaki güçleri şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Saldırılarda şehit olanların ailelerine başsağlığı yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadeleri yer aldı.
|