Buzulların erimesinin, deniz seviyelerinin yükselmesi, seller, içme ve tarım sularının azalmasıyla dünya nüfusunun yüzde 40’ını etkileyebileceği bildirildi. Bu arada Himalayalarda 50 sene sonra buzul kalmayacağı ifade ediliyor.
Dünya Çevre Günü’nün bir gün öncesinde yayınlanan 70 bilim adamının çalışmasıyla hazırlanan bir BM raporunda, ısıyı uzaya yansıtarak gezegeni serinleten buz tabakalarının erimesinin küresel ısınmayı hızlandırabileceği de belirtildi. BM Çevre Programının yöneticisi Achim Steiner, buzların çoğunun kutup bölgeleri ve Grönland gibi ücra bölgelerde olmasına rağmen, erimenin dünya çapında hissedileceğini vurguladı.
Dünya Çevre Günü ana faaliyetlerine evsahipliği yapan Norveç’in Tromsö şehrinde açıklanan rapora göre, buzların erimesi, çoğunluğu Asya’da yaklaşık 1.5 milyar kişiyi etkileyebilecek. Tahminlere göre, Asya’daki dağlardaki kar ve buzulların kaybından dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ı etkilenebilecek. Kuzey Yarımküre’de Mart ve Nisan aylarındaki kar miktarının son 30-40 yılda yüzde 7-10 oranında azaldığı belirtilen raporda, son 30 yılda kışın deniz buzunun yüzde 6-7, yazın yüzde 10-12 oranında azaldığı, yüzde 10-15 oranında da inceldiği kaydedildi.
HİMALAYA’DA BUZ KALMAYACAK
Bunun yanısıra küresel ısınma yüzünden Himalaya dağlarında 50 yıl sonra buzul kalmayacağı öne sürüldü. Nepal’in başşehri Katmandu’da toplanan iklim konferansına katılan BM Çevre Programı yetkilisi Surendra Shrestha, Himalaya buzullarının hızla erimekte olduğunu, sıcaklıkların artmaya devam etmesi halinde 50 yıla kadar buzul ve karların tamamen eriyeceğini söyledi.
Pakistan, Hindistan, Çin, Nepal ve Butan’dan geçen 2400 km uzunluğundaki Himalaya dağ zincirinin buzulları Asya’nın 9 büyük nehrini besliyor. 1.3 milyar insan, bu su yollarına bağımlı olarak yaşıyor. Uzmanlara göre, 50’li yıllarda Nepal’de dağ göllerinin sayısı bir düzine kadardı. 2000 yılında yapılan sayımda ise 2400 göl tespit edildi. Şimdi bunların 14’ü taşmak üzere.
|