Yaz mevsimiyle birlikte birçok köy ve kasabada festival ve şenlikler başladı. Yörenin tanıtımını yapmak için düzenlendiği iddia edilen festivaller, eğlenceden öteye geçemiyor. Bununla birlikte, altyapısı olmayan ve yolları bozuk beldeler bile festival düzenliyor.
Yörenin ve beldenin uluslar arası tanıtımını yapmak gerekçesiyle düzenlenen festivaller için binlerce YTL harcanıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, daha önceki açıklamalarında altyapısı olmayan beldelerin festival düzenlemesine tepki göstermişti. Kanalizasyonu olmayan belediyenin festival hakkı olmadığını söyleyen Bakan Koç, altyapıyı tamamlamadan düzenlenen festivallerin ekonomik yük getirdiğini ifade etmişti.
Memleketi Aydın’da bir festivalde yaptığı konuşmada, “Ben genellikle festivallere karşıyım. Belediye başkanları telefon edip, ‘Festival düzenleyeceğiz, ödenek gönder’ diyor. Oysa bu istekte bulunan belediyelerin çoğunda kanalizasyon ve arıtma tesisi yok. Be arkadaş, sen önce onları tamamla, sonra festival yaparsın” şeklinde tepkisini dile getiren Koç, sözkonusu etkinlikleri göz boyamak olarak nitelemişti.
Festival zengini iller arasında İzmir (57), İstanbul (48), Sivas (40), Tokat (38), Ordu (33), Trabzon (32), Mersin (28), Denizli (25), Afyonkarahisar (25), Kocaeli (24), Isparta (23) Giresun (22), Amasya (21), Çanakkale (21), Kastamonu (20), Rize (19) yer alıyor.
Çoğu il ve ilçede meyve, sebze, hayvan ve bunların ürünleri, tabiî varlıklar ve el sanatlarına yönelik bazı şenlik ve festivaller şöyle: Kiraz, bal, kuru üzüm, katmer, ayran, vişne, kaymak, aşure, lale, gözleme, dut, kavun, üzüm, kaz, arı, çilek, pancar, incir, kestane, şeftali, zeytin, nar, ceviz, fındık, tütün, ayçiçeği, lahana, pirinç, tarhana, çekirdeksiz sultaniye üzümü, biber, elma, balık, çeltik, kayısı, pestil, fındık, kuşburnu, gül, halı, dut pekmezi, Şile bezi, mermer, şarap, dondurma, hindi, yoğurt, kilim, patlıcan, mesir, Antep fıstığı, yaban çileği, çınar, kelaynak, peynir.
|