İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un sera etkisinden kurtulması için KİPTAŞ’ın bundan sonra yapacağı konutların çatılarını bahçe yapması için talimat verdiğini bildirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, uydulardan ve radar görüntülerinden yağmur bulutlarının İstanbul’a geldiğini tesbit ettiklerini, ancak yağmur bırakmadan gittiklerini söyledi.
Bunun sebebinin İstanbul’daki sera etkisi olduğunu ifade eden Topbaş, ‘’Havadaki karbondioksit sera etkisi yapıyor. Dünya standartlarının altında ama artarsa daha büyük tehlike. İstanbul’u sera etkisinden kurtarmak için KİPTAŞ’ın bundan sonra yapacağı konutların çatılarını bahçe yapması için talimat verdim’’ dedi.
Topbaş, bunun ilk uygulamasının Zeytinburnu Sümer Mahallesi’nde yapılacak deprem konutları ile Maltepe’de yapılacak konutlarda olacağını kaydetti. Yapılacak konut sayısının 10 bin olduğunu belirten Topbaş, ‘’İlk aşamada bu ciddî bir rakam. İzolasyon malzemeleri çok gelişti. Artık çatılarda yüzme havuzları yapılıyor. Toprak çok kıymetli. Birtakım hafifletici malzemelerle teraslar da bahçe haline getirilirse, müthiş bir İstanbul’u birlikte ortaya çıkarırız. Sera etkisini minimize etmek, saygılı yapılar yapmak konumundayız’’ diye konuştu.
Topbaş, vatandaşların da çatılarını bahçe şeklinde yapmalarını teşvik etmek amacıyla İmar Yönetmeliği’nde değişiklik yapacaklarını bildirdi.
Teras ve bahçelerin sulanması için yağmur sularının depolanmasını öneren Topbaş, artık tehlike çanlarının çaldığını, suya erişimden, hayat alanlarının tehdidine kadar çevre kirliliğinden kaynaklanan birçok hastalığın ortaya çıktığını söyledi. Topbaş, deniz suyundan içme ve kullanma suyu elde etmek için teklifler aldıklarını ve bu çalışmaların da yapıldığını belirtti.
“HER ŞEY CEZA DEĞİL’’
İstanbul’u susuz bırakmayacaklarını, ama İstanbullu’nun da bir şehirlinin davranış biçimlerini benimsemesi ve biraz daha suyu tasarruflu kullanması halinde bir problem kalmayacağını ifade eden Topbaş, bunu sağlamak için TEMA ile birlikte üst geçitlere bu konuda ilânlar koyacaklarını söyledi. TEMA’nın bu konuda birkaç dakikalık küçük metrajlı film de hazırladığını belirten Topbaş, bu filmin hem televizyonlarda hem de sinemalarda yayınlanacağını kaydetti.
Topbaş, şöyle konuştu: “Musluğu şelale gibi kullanmak yerine dikkatli kullanmak, her zaman dokunduğumuz zaman suya erişebilmek önemli. Kısıntılara gittiğimiz takdirde haftada birkaç gün suyun akmadığını düşünün. Geçmişte olduğu gibi. Bunu İstanbullu yaşadı. Suyu bulamayacaksınız, birtakım bidonlarda depolarda hijyen olmayan şartlarda buna erişeceksiniz. Ama biz istiyoruz ki istediğiniz zaman musluğunuzda suya ulaşın, ama dikkatli kullanın. Bunu İstanbullular’da görmeye başladık. Her şey ceza değil. Kısıtlamalarla, ceza ile bu işi çözersiniz. O değil. Yaşam etkilenmesin ama dikkat edilsin.’’
|